Annons
550767 / 2016-04-01--2017-03-31 topp
Gästhamnsguiden
Gästhamnsguiden
465 Gästhamnar
2500 Betyg
2000 Recensioner

Vadstena - Upplev storheten i det lilla

Få städer kan stoltsera med en så vacker och charmig, kulturhistorisk miljö som Vadstena. Vadstena Gästhamn ligger på gångavstånd till centrum och granne med Vadstena slott.

Hoppa i land och ta en promenad längs våra mysiga kullerstensgränder, blicka ut över Vättern och bli förälskad i Sveriges tredje mysigaste småstad.

Oas med rötter i medeltiden

Medeltidsstaden Vadstena bär på många minnen av både kyrklig och världslig historia. Den inre stadskärnan följer fortfarande den medeltida stadsplanen och många av de historiska byggnaderna är välbevarade. En promenad genom stadens kullerstensgator bjuder därför på en historisk resa.

Två personer som bidragit till Vadstenas berömda stadssiluett är kung Gustav Wasa, som lät bygga Vadstena slott som idag räknas som Nordens bäst bevarade renässansslott, och helgonet den Heliga Birgitta som byggde upp klosterverksamheten i staden. Deras inflytande har under många århundraden gjort Vadstena till ett kulturcentrum och en handelsstad.

Upplev Vadstenas fantastiska historia på några av stadens intressanta museum och låta historiska personligheter guida dig i form av dramatiserade visningar. Du kan även hämta broschyren ”Historisk vandring” på turistbyrån där du på egen hand kan lära dig mer om några av våra mest kända byggnader. 

Ett kulinariskt smultronställe

Dofterna från stadens restauranger sprider sig likt aromatiska sunnanvindar genom Vadstenas mysiga kullerstensgränder. Strosa Storgatan fram en ljummen sommarkväll och upplev folklivet som fyller våra gator och torg.  Slå dig ner på en av stadens många uteserveringar och beställ in färsk fisk eller kräftor fångade i Vättern. Du kan också njuta av en picknick med utsikt över det spegelblanka vattnet.

Naturen runt hörnet

Närheten till Vättern, Omberg och det östgötska slättlandskapet inbjuder till sport- och friluftsaktiviteter i naturen. Varför inte uppleva Östgötaslättens böljande sädesfält och blåklintsblomstrande ängar från cykelsadeln? I Vadstena kan du hyra cykel och många sevärdheter ligger på behagligt cykel- och gångavstånd. Upplever du hellre Vadstena från vattnet finns uthyrning av kajaker och paddleboards i närheten av gästhamnen. Är du ute efter mer fartfyllda aktiviteter kan ziplinebanorna på Omberg eller skärmflygning över ett spegelblankt Vättern kanske passa.

Unikt hantverk i charmig miljö

Vadstena har lyckats att behålla sin pittoreska stadsmiljö och en levande handel, utan etablering av stora klädkedjor och hamburgerrestauranger. Den lokala handeln förser dig som besökare med vad du behöver på ett mycket mer personligt sätt. Vadstenas charmiga stadskärna domineras av en gågata som sträcker sig från slottsparken till Rödtornet och där stadens mysiga butiker ligger som på ett pärlband. Här ges utmärkta tillfällen att shoppa roliga souvenirer och ekologiska delikatesser. Den starka hantverkstraditionen lever kvar sedan medeltiden och märks bland annat i att det fortfarande produceras lokala produkter som glashantverk och handgjorda spetsar.

Kulturstaden Vadstena

Vadstena serverar ett rikt utbud av kultur och intressanta evenemang. Vill du njuta av teater och musik är ett besök på någon av sommarföreställningarna ett måste där du kan uppleva både opera, Shakespearepjäser eller sommarkonserter på slottsgården och i Klosterkyrkan.

Andra spännande evenemang är den årliga ”Kräftivalen” i augusti, där du både kan fiska och äta kräftor, den ”Stora knyppeldagen” i början av juli då det knypplas spetsar på både gator och torg och ”Konstrundan” i början av september då alla Vadstenas ateljéer och konstgallerier håller öppet hus.

Ett av Vadstenas mest folkkära och välbesökta evenemang är ”Nostalgikvällarna”, varje onsdagkväll under sommaren, då tusentals människor kommer för att trivas tillsammans, lyssna på livemusik och titta på, eller visa upp, vackra och välbehållna veteranfordon.

Se vår evenemangskalender på www.vadstena.se för tips på fler spännande evenemang.

Kontakt

Vadstena Turistbyrå

Rödtornet

Tel: 0143-315 70

E-post: info@vadstena.se

Webb: www.vadstena.se/tourism

Följ Vadstena Turistbyrå på Facebook: www.facebook.com/vadstenaturistbyra

Se gärna vår presentationsfilm:

https://youtu.be/plte6Qv1juo

Hamnar i området

Annons
549142 / 2016-04-01--2017-03-31 höger
557442 / 2016-04-01--2018-03-31 höger
549118 / 2016-04-01--2017-03-31 höger
549689 / 2016-04-01--2017-03-31 höger
550387 / 2016-04-01--2017-03-31 höger