Furusund – i roslagens hjärta

Furusunds Gästhamn ligger i hjärtat av Roslagen och är en del av ostkustens mest traditionsrika skärgård. Med sina 100 gästplatser och bästa läge intill den nyrenoverade Hamnkrogen bjuds du som båtgäst på vacker skärgårdsnatur och underbar atmosfär. Här i Furusunds Gästhamn lägger du till vid huvudpontonen och förtöjning sker vid boj eller y-bom. Det fungerar smidigt med vatten och el vid varje plats och under högsäsong hjälper hamnvakter till med förtöjning dagtid. Du som daggäst ligger gratis i mån av plats och under säsong sjuder det av aktivitet i hamnen. Hamnkrogen serverar bland annat grillrätter tillsammans med ett glas öl eller vin och varje onsdag till söndag under sommarmånaderna bjuds det på trubadur. Är det fikadags finns även kaffe och nybakat bröd ifrån Roslagsbageriet, eller varför inte svalka dig med en glass i sommarvärmen – här finns ett stort urval

Hovjuvelerarens semesterparadis

Furusund har en intressant historia och dess popularitet som semesterparadis och kurort uppstod redan under 1800-talets slut bland svenskarna, men även utomlands. Det var hovjuvelerare Christian Hammer som då köpte ön och byggde badhus, tennisbanor, vackra tidstypiska hus och promenadstråk för att locka dit det fina folket, konstnärer och kungligheter. Byggnaden som idag hyser Värdshuset hade dock en helt annan betydelse på den tiden än att locka turister. År 1811 uppkom nämligen behovet av en tullstation och arrest i och med att Sverige förlorade Finland, och byggnaden uppfördes för just detta ändamål.

 

Furusunds Värdshus

Värdshuset som även det är helt nyrenoverat ligger på första parkett med utsikt över vattnet, bryggorna och de stora förbipasserande kryssningsfartygen, och endast ett stenkast ifrån gästhamnen. I den nyligen nyrenoverade byggnaden avnjuter man allt ifrån en drink i baren till en mysig stund i loungen, eller en god måltid i restaurangen med dess fantastiska panoramautsikt över skärgården. Menyn bjuder på härliga primörer och råvarorna kommer i så stor utsträckning som möjligt ifrån lokala producenter. Restaurangen har redan efter första året kommit med i The ­White Guide – ett bevis på att man vill förmedla god kvalitet, inte bara på mat och dryck, utan att det är något som genomsyrar alla delar, gästhamnen, Hamnkrogen och Värdshuset.

Sommartid bjuds även på massor av härlig livemusik och nytt för i år är att du kan boka din frukostbuffé på Värdshuset via dockspot.com. För den äventyrlige finns en bastuflotte att hyra och vad passar inte bättre än att avsluta en dag på havet med ett jacuzzibad.

I hamnavgiften ingår alla faciliteter och den betalas vid ankomst, men om kontoret skulle vara stängt när du anländer hänvisas du till värdshuset. Har du sopor som du vill bli av med tar du dem, helst sorterade, till sopstationen bakom Hamnkrogen. Är tanken tom finns båtmack vid gästbryggorna och utöver duschar och toaletter finns bland annat motorservice, bastu och tvättmöjligheter. Trådlöst nätverk ingår i hamnavgiften men kan vara begränsat på grund av att du befinner dig långt ut i havsbandet. Även latrintömning och turistinformation finns att tillgå och på den lokala bensinmacken säljs även vissa apoteksvaror och lite livsmedel.

Text: Susanne Barthold

Annons
Annons - Dockan MarinaAnnons - Dockan Marina
Annons
Annons - https://www.gasthamnsguiden.se/sv/annonsera-pa-gasthamnsguiden/Annons - https://www.gasthamnsguiden.se/sv/annonsera-pa-gasthamnsguiden/
Annons
Annons - Visit ValdemarsvikAnnons - Visit Valdemarsvik
Annons
Annons - Upplevelser i Trosa skärgårdAnnons - Upplevelser i Trosa skärgård