Sandhamn – Stockholmarnas båtmecka

Längst öster ut i Stockholms skärgård och endast två timmar med båt ifrån centrala Stockholm ligger KSSS seglarcentrum Sandhamn som tillsammans med Lökholmen och Telegrafholmen utgör ett båtmecka med över 400 båtplatser.

Gästhamnen i Sandhamn

Gästhamnen i Sandhamn består av tre pontonbryggor med mellanliggande kajer. Den hålls öppen mellan maj och sista helgen i oktober och under högsäsong finns en tenderbåt i hamnen för att hjälpa till att lotsa in dig till rätt plats. Förtöjning sker med mooringlinor som är fästa i bryggan. Ankring är förbjuden och här finns 150 gästplatser varav 34 är bokningsbara via www.dockspot.com.

Detta semesterparadis lockar tusentals besökare varje år och gästhamnen ligger mitt i smeten och med korta avstånd till det mesta. De gamla husen är byggda nära varandra och ön har endast en allmän väg, från hamnen till badstranden, övriga är upptrampade stigar. Det finns mysiga caféer och lunchställen och både Strindbergsgården och Sandhamns Bageri ligger båda inom gångavstånd ifrån hamnen. Dykarbaren serverar brasserimat med inspiration ifrån havet och i baren läggs stor omsorg på goda drycker. Deras vinlista är en klass för sig. Känner man för lite lagom aktivitet kan den som känner till Viveca Stens populära böcker om Morden i Sandhamn, traska runt ön under en dryg timmes guidad rundtur och besöka platser där böckerna utspelar sig.

 

Lökholmen

Strax nordost om Sandhamns gästhamn ligger KSSS lite lugnare hamn Lökholmen med sina 200 platser. Hit tar du dig naturligtvis med egen båt men det går också under högsäsong en passbåt varje heltimme mellan Sandhamn och Lökholmen. Lökholmen består av två hamndelar, Trollsundet som i första hand är avsedd för KSSS medlemmar och där tilläggning sker med mooringlina, boj eller Y-bom och det finns möjlighet att ansluta till landström mot avgift. Här är ankring förbjuden. Den andra delen heter Kroksöfladen och tar in lite fler båtar, men där sker tilläggning med ankare och man bör observera att den har ett minsta djup på 2.0 meter vid medelvattenstånd. Toaletter och duschar finns belägna mellan Trollsundet och Kroksöfladen och är öppna dygnet runt och kräver ingen kod.

 

Telegrafholmen

Nytt för i år är att KSSS under sommaren 2018 utökar med Telegrafholmen som ligger belägen endast ett stenkast ifrån Sandhamn och Lökholmen. Telegrafholmen är även det en lugn plats som med sina 80 gästplatser erbjuder ett sprillans nytt brygghus med fem vandrarhemsrum, samlingslokal, bastu och tvättstuga. Det är enkelt att ta sig mellan Telegrafholmen och Sandhamn då passbåtarna trafikerar även den sträckan regelbundet under hela sommaren. Badar gör man vid stranden, från klipporna eller i någon av vikarna och möjligheterna här ute i havsbandet är otaliga. Det finns grillplatser och kajakuthyrning. Varför inte ge dig ut på upptäcksfärd runt den lilla ön och leta spår från svunna tider.

Telegrafholmen skänktes som gåva till KSSS i samband med deras 100-årsjubileum 1930 och sedan 2009 har planering och byggnation av hamn­området skett. Tanken är att man vill utöka Sandhamns attraktionskraft och möta den ökande efter­frågan på bostäder i skärgården.

Text: Susanne Barthold

Annons
Annons - Dockan MarinaAnnons - Dockan Marina
Annons
Annons - https://www.gasthamnsguiden.se/sv/annonsera-pa-gasthamnsguiden/Annons - https://www.gasthamnsguiden.se/sv/annonsera-pa-gasthamnsguiden/
Annons
Annons - Visit ValdemarsvikAnnons - Visit Valdemarsvik
Annons
Annons - Upplevelser i Trosa skärgårdAnnons - Upplevelser i Trosa skärgård