Smögen – gästhamnen med service utöver det vanliga

Gästhamnen ligger längs den populära Smögenbryggan och som båtgäst får man här direkt tillgång till det utbud av restauranger, caféer, livsmedelsbutik, nöjen och shopping som här erbjuds, samtidigt som pulsen på den 600 meter långa bryggan skapar en trevlig atmosfär som smittar av sig ända ned i sittbrunnen. Kommer man utomskärs ifrån, är Hållö fyr ett bra riktmärke. Den lilla ön som är cirka 1700 meter lång har ett rikt växtliv och många fåglar använder Hållö som rastplats. Evert Taubes morbror var fyrmästare här en gång i tiden och hans bror omkom under tragiska förhållanden i en båtolycka utanför ön 1906. Idag anordnas Taubeaftnar under sommarkvällarna. Hållö färjan kör turer fram och tillbaka från Smögen.

Historiska vingslag

Det gamla fiskesamhället Smögen är i mångas tycke ett självklart val när man befinner sig på den svenska västkusten. Smögen med sin unika miljö drar flest besökare under de intensiva sommarmånaderna jämfört med övriga samhällen längs kusten. Evert Taube som tillbringade många somrar här influerades av den vackra och karga naturen som omger Smögen, när han skrev sina texter. ”Balladen om Briggen Blue Bird av Hull” skrevs bland annat här. De släta röda granitklipporna och atmosfären på Smögenbryggan tycks få en särskild plats i mångas hjärtan. Kliver man ur båten och strosar runt bland de smala kullerstensgränderna som slingrar sig mellan de för västkusten så typiska vitmålade trähusen och de färgglada sjöbodarna nere vid bryggan, tar man sig inom kort till platser som den gamla lotsutkiken som uppfördes 1878. Fortsätter man uppåt mot nordväst möts man snart av en milsvid utsikt ut över det glittrande havet, och bort över horisonten.

 

Barn, bad och bus

Det största dragplåstret är förstås Smögenbryggan där man umgås och äter gott, shoppar eller bara strosar fram och tillbaka och ser på folk. Det mesta kretsar runt bryggan med sitt myller av besökare och dess varierande utbud av butiker, restauranger och fika i världsklass.

Men även den badsugne erbjuds såklart massvis av badmöjligheter i och kring Smögen, och på många ställen finns badstegar så att man slipper halka runt på klipporna och istället bekvämt kan ta sig ett dopp. Det mycket populära och familjevänliga Valleviksbadet ligger på Smögens västra sida och är den största kommunala badplatsen med hopptorn, badstegar, släta klippor, stor gräsplan och skyddat småbarnsbad med sandstrand. Bra förutsättningar för barnens årliga krabbfiske finns här och under högsäsong finns även en kiosk. Bryggan leder i stort sett hela vägen fram. En stroll på sisådär 10 minuter. Bara följ bryggan väster ut.

För leksugna barn finns den populära Kaviartuben – en rutschkana i form av en Kalles kaviar-tub belägen invid Smögens skola. Inte långt därifrån ligger Smögens Närlivs där man bland annat hittar de viktigaste förnödenheterna som grillkol, fikabröd från Skärets Bageri, kaffe, glass och dagstidningar. I år lite större än tidigare.

Blir man sugen på en dagsutflykt kan man stötta de utrotningshotade nordiska djuren genom att besöka Bohusläns Djurpark, Nordens Ark. Västtrafik trafikerar sträckan och avgår från Smögens Busstation som ligger i närheten av fotbollsplanen endast en kort promenad från bryggan. En resa på cirka 2 mil, och bussen stannar i princip utanför entrén till Nordens Ark. Här kan barnen prova på ponnyridning eller busa i höet på höskullen.

 

Mat man minns

Vill man åka nöjd och mätt och belåten härifrån måste man få med sig några av de bästa matupplevelserna som Smögen har att bjuda på. Promenerar du från torget i riktning ned mot bryggan passerar man Surfers Inn och deras lummiga uteservering. Här äter man godaste hamburgaren – eller vad sägs om en Hot Chili Burger? En kort promenad senare, nere på bryggan, hittar du Skärets Krog & Café som utöver en mycket frestande meny och vackra matkreationer har en inbjudande atmosfär och pianobar med gästande kända barpianister som Jens Sporron och Stefan Gunnarsson. Dessutom har de bryggans bästa läge med utsikt över hamninloppet. I caféet på nedre planet, där det dagtid serveras räckmackor, sallader och andra lättare luncher avnjuter man också bryggans i särklass godaste fika. Den stora glasdisken nästintill bågnar under det egna bageriets överdådiga utbud. Syltkakor, wienerbröd, bär- och chokladmuffins, jättemaränger och krämbullar för att bara nämna några. Kvällstid serveras plockmat i tapasstil och fokus ligger förstås på fisk- och skaldjursrätter. Här är det bordsservering. Väljer man däremot att sitta på uteserveringen är det självservering inifrån caféet som gäller.

 

Exceptionell service

Smögens gästhamn sägs ha en av västkustens högsta servicenivåer. Här finns 200 båtplatser, varav ett femtiotal är bokningsbara via Dockspot.com. Hamnen har kapacitet att ta emot båtar upp till 65 meter. Här har man tillgång till ström, toaletter, dusch och tvättmöjligheter. Wi-fi finns också och första timmen är gratis. Den mycket trevliga och kunniga hamnpersonalen möter upp i sin ribbåt och anvisar plats i hamnen. Tilläggning sker vid y-bommar eller med stäv/akter förtöjning. Premiumplatser erbjuds för den som önskar bästa läget med akterförtöjning framför den populära restaurangen och nattklubben Hamnen 4. Dagstidning levereras till sittbrunnen varje dag under högsäsong, likaså morgonfrallor när så önskas. Vid incheckning på hamnkontoret, som ligger i början av bryggan, får man ett accesskort som bland annat ger rabatt på butiker och restauranger som Surfers Inn och Pondus med flera. Du tjänar snabbt in din hamnavgift genom att ta del av rabatterna. Båttillbehör kan införskaffas på Smögen Marin som ligger mitt i hamnen på Kleven-sidan.

.

Text: Susanne Barthold

Annons
Annons - Dockan MarinaAnnons - Dockan Marina
Annons
Annons - https://www.gasthamnsguiden.se/sv/annonsera-pa-gasthamnsguiden/Annons - https://www.gasthamnsguiden.se/sv/annonsera-pa-gasthamnsguiden/
Annons
Annons - Visit ValdemarsvikAnnons - Visit Valdemarsvik
Annons
Annons - Upplevelser i Trosa skärgårdAnnons - Upplevelser i Trosa skärgård