Vänersborg – porten till Vänern

Vänersborgs Gästhamn & Marina ligger vid Vänerns sydvästra spets och brukar kallas porten till Vänern. Detta är en fullservicemarina där säkerhet och miljö är självklara begrepp. Placerad mitt i mysiga Vänersborg med sina 150 båtplatser erbjuds man som besökare allt som kan förväntas av en modern marina. Gästhamnen innehar den internationella miljömärkningen Blåflagg.

Vänern är för många ett bortglömt semesterparadis med sin fantastiskt vackra skärgård, sitt utbud av stränder, naturvikar, kobbar och skär och staden Vänersborg med sitt fantastiska sjönära läge. Stora mataffärer ligger inom fem minuters promenad ifrån hamnen medan enklare fika som glass, kaffe och dricka finns att köpa på kajen. Promenadavståndet mellan gågatan och gästhamnen är endast några minuter.

Vänersborg kan utgöra ett bra stopp för dig som är på väg till eller från Dalsands kanal, Säffle kanal eller Göta kanal. Utflyktsmål som Läckö Slott, Lidköping, Mariestad och Åmål ligger också inom räckhåll och du tar dig dit på en dags seglats.

Lilla Paris som Vänersborg brukar kallas, det var förresten den kände skalden Birger Sjöberg gav staden dess smeknamn, förstördes i den stora stadsbranden 1834. Men ur den fruktansvärda händelsen växte sedan det moderna Vänersborg upp. Mycket tack vare järn- och träutförseln från Vänerområdet som pågick under 1600-talet. Orten var också en omlastningsplats där material skickades över till Göta Älv för att gå vidare ner till Göteborg. En stark tillväxt sågs framför allt efter att Trollhätte kanal, Göta kanal och Trollhätte slussar byggdes under första delen av 1800-talet.

Idag består stadskärnan av en gågata med ett stort urval av butiker. Det finns konsthall och museum och du hittar allt ifrån kläder och skor till delikatessbutiker och systembolag. Här strosar man gärna runt i den trevlig miljön och tar en kopp kaffe i solen på något av de trevliga konditorierna, eller äter middag på någon av restaurangerna. Den populära restaurangen Koppargrillen ligger numera i nya fräscha lokaler med utsikt över kanalen och här serveras fortfarande deras berömda bearnaisesås som funnits med på menyn sedan starten 1966.

Vänersborg omges av storslagen natur och här finns förstås vandringsleder där den som är historiskt intresserad kan uppleva sevärdheter som Andarnas skepp och Fängelsegränd för att nämna några. Den som gillar att vistas i skog och mark bokar förslagsvis in sig på en guidad älgsafari på Halle- och Hunneberg. Bussar avgår ifrån Kungsgatan i Vänersborg. När vädret inte lockar till utomhusaktiviteter tar äventyrsbadet Vattenpalatset gärna emot hela familjen, här finns rutschkanor och virvelkanaler som brukar vara populära speciellt bland de mindre barnen. Men för den som söker avkoppling står palatsets relaxavdelningen också dig som gäst till förfogande. Endast 2 minuters gångväg ifrån gästhamnen.

Ett av sommarens största event i Vänersborg är den mycket populära vatten och visfestivalen Aqua Blå som brukar dra över 25 000 besökare varje år, och som äger rum 1–3 juni 2018. Under dessa tre dagar fylls staden av aktiviteter för hela familjen och festivalprogrammet är fullspäckat med tävlingar, uppvisningar och musikunderhållning av lokala artister. Under festivalhelgen kan man ta Ursandtåget till Ursand och bada, avgår mellan kl. 11-00 – 16.00. Vill man besöka gästhamnen under den här helgen kan det vara bra att boka sin båtplats i förväg då hamnen snabbt fylls upp. Boka kan man göra genom bokningstjänsten Dockspot.com.

Gästhamnskontoret är öppet alla dagar under juni, juli och augusti och är en kombination av gästhamnskontor och båttillbehörsbutik, så har man problem med motor eller rigg, eller stopp i toan så finns hjälp att få här. Förutom dusch ingår toaletter, vatten på bryggorna, trådlöst nätverk, septitömning och avfallshantering i hamnavgiften. Det finns även tvättmöjligheter och är man i behov av bensin eller diesel finns det till försäljning. Förtöjning sker på bom där gästande båtar kan angöra platser som markerats med grön skylt, långsides eller akterförtöjning via linor. Hamnen är också populär bland husbilsfolket som har en ställplats med 15 platser till förfogande. Varför inte möta upp med dina bilburna vänner och bekanta som färdas längs vägen?

Text: Susanne Barthold

Annons
Annons - Dockan MarinaAnnons - Dockan Marina
Annons
Annons - https://www.gasthamnsguiden.se/sv/annonsera-pa-gasthamnsguiden/Annons - https://www.gasthamnsguiden.se/sv/annonsera-pa-gasthamnsguiden/
Annons
Annons - Visit ValdemarsvikAnnons - Visit Valdemarsvik
Annons
Annons - Upplevelser i Trosa skärgårdAnnons - Upplevelser i Trosa skärgård