Västervik

Västervik med sina 350 platser räknas som Ostkustens enskilt största gästhamn och ligger med närhet till aktiviteter, restauranger och shopping. Staden som varje sommar anordnar den välbesökta VisFestivalen omges av vacker skärgård med tusentals öar och en mycket inbjudande stadskärna.

Här satsas stort på utvecklingen av den stora gästhamnen. Investorer som Björn Ulvaeus är med och bidrar till något som är tänkt att bli ett vinnande koncept och som ska sätta Västervik Gästhamn på kartan. Hög service och flera valmöjligheter för gästen är ledord som man jobbar efter. Det kommer att bli ett nytt hamnkontor och bryggorna kommer att utvidgas, samtidigt som det byggs en vågbrytare som också är tänkt att fungera som promenadstråk mellan Slottsholmen och Notholmen. Båtgäster kommer att ta sig in i gästhamnen genom en öppningsbar bro. Hamnens gäster har tillgång till kafé och restaurang, kiosk och minilivs.

Västervik är känt för sin berömda VisFestival som i år anordnas den 13–15 juli och hit strömmar tusentals besökare varje år. Själva arenan utgörs av den kulturminnesmärkta slottsruinen Stegeholm som ligger vackert mitt ute i vattnet på Slottsholmen. Framför allt är det den speciella atmosfären och stämningen mellan publik och artister som lockar gästerna år efter år. Strax utanför stadskärnan finns ett vackert naturreservat att ta sköna promenader i och dess närhet till havet kanske bjuder in till ett dopp. Västervik skärgård med sina 5000 öar, kobbar och skär bjuder förutom på vacker natur och härliga bad på flera guldkorn när det gäller restauranger.

 

Maten du inte glömmer

Önskar man äta riktigt bra bör tre ställen nämnas som 2015 premierades med varsin plats i restaurangguiden White Guide – Guldkant, Smugglaren och Saltmagasinet. Utöver det finns restaurang Fiskeboden som ligger med vacker utsikt över Gamlebyviken serverar fiskdelikatesser och har en intilliggande glassbar som kan erbjuda en svalkande avslutning på middagen. Ett annat populärt alternativ är att ta en av reguljärtrafikens båtar ut till någon av skärgårdsöarna och äta. Flera av dem erbjuder närproducerad och genuin mat med inspiration ifrån havet. Mycket populära är Idö Skärgårdskrog som är inredd i marin stil och ligger uppe på en höjd med storslagen utsikt över havet, Sjökanten på Hasselö som ligger i ett båthus och serverar både lunchbuffé och kvällsmenyer och Laxboa med sin härliga skärgårdsbuffé som man hittar på Stora Grindö. Efter maten handlar man gärna med sig lite färsk eller rökt fisk från försäljningen. Bordsbokning är dock ett måste här. Hasselö Sand Kafé serverar både kalla och varma rätter liksom frestande bakverk, och utöver det har de fullständiga rättigheter. Vägg i vägg med det sommaröppna kaféet ligger den lilla men mycket välsorterade lanthandeln Handelsboa.

Hamnen i Västervik är stor och rymlig och erbjuder 350 platser med förtöjning på boj, bom eller långsides mot bryggan och hamndjupet är 1,8–14m. I gästhamnsavgiften ingår vatten och el på bryggan, liksom duschar, pool och bastu och som gäst i hamnen har man även gratis tillgång till tvättstuga, gym och aktivitetsrum. Kafé och restaurang finns i hamnen. Hamnkontorets öppettider är i juli 08:00–20:00 och övrig säsong 08:00–10:00, samt telefonjour.

Text: Susanne Barthold

Annons
Annons - Dockan MarinaAnnons - Dockan Marina
Annons
Annons - https://www.gasthamnsguiden.se/sv/annonsera-pa-gasthamnsguiden/Annons - https://www.gasthamnsguiden.se/sv/annonsera-pa-gasthamnsguiden/
Annons
Annons - Visit ValdemarsvikAnnons - Visit Valdemarsvik
Annons
Annons - Upplevelser i Trosa skärgårdAnnons - Upplevelser i Trosa skärgård