Visby – rosornas stad

Visby Gästhamn är en av ostkustens mest populära sommarhamnar, en fantastisk stad med hög puls och här erbjuds du som båtgäst ett outtömligt serviceutbud. Den gamla hansastaden Visby ligger på Gotlands nordvästra sida och är en av de bäst bevarade medeltida städerna i hela Skandinavien. Den 11 meter höga och 3,5 km långa ringmuren som omger staden stod klar någon gång i mitten på 1300-talet. Varje år anstormar turisterna hit, vilket man mycket väl kan förstå om man någon gång har besökt ön. Utmärkande för Gotland är det vackra vädret, de härliga sandstränderna och de vita grusvägarna som slingrar sig mellan lågt växande och vindpinad vegetation. För att inte tala om de gotländska raukarna. De karaktäristiska stenformationerna som finns utspridda runt hela Gotlands kust och varav den mest kända är Hoburgsgubben.

Rulla igenom ön

Det platta gotländska landskapet gör ön utmärkt att cykla i. En del menar dessutom att man ser Gotland bäst från cykelsadeln, och det var på sjuttiotalet när Ulf Lundells debutroman Jack kom ut som nästan hela den svenska befolkningen reste till Gotland på cykelsemester. Det finns flera möjligheter att hyra sig en cykel inne i Visby och väl utanför murarna bjuds man på fantastisk vacker natur.

Ett lyckat besök i Visby måste absolut inkludera en historisk vandring bland ruinerna, eller allra helst en guidad tur där man som deltagare får höra fantastiska berättelser om hur man levde här förr i tiden. Välj mellan en vandring bland stadens alla ruiner, eller en tur runt ringmuren med besök i ett par av dess torn, eller varför inte låta dig inspireras av de mest spännande historiska byggnaderna i Visbys historia. Guiderna har nycklar som leder dig till en värld där tiden har stått still sedan länge.

Besöker man Visby med båt kommer man ända in i stadens hjärtat, där gästhamnen med sina 250 gästhamnsplatser ligger. Här är det nära till både shopping och bad, och det finns flera trevliga restauranger runt hamnområdet. Det finns badbryggor mitt i stan men har man barn med sig kanske en strand är att föredra, då finns tre stycken att välja bland som ligger på cykelavstånd ifrån centrum. Att Visby brukar kallas för rosornas stad är lätt att förstå. Under sommartid kan man strosa runt i den pittoreskt vackra staden och hitta rosor i alla färger och former, och ofta har de också en underbar doft.  Solnedgången sägs vara magisk och en bra plats för att avnjuta den skall vara Strandpromenaden. En riktig mysig liten gränd är Fiskargränd, för övrigt har många av de ursprungliga gränderna tyvärr försvunnit.

Utöver att hamnen har ett mycket centralt läge och ett outtömligt förråd av service att erbjuda sina gäster, eller vad sägs om gratis lånebil att åka och handla med, sker tilläggning i Visby gästhamn vid boj eller långsides och hamndjupet är 3–6 meter. El och vatten finns på alla platser och oftast möter den trevliga hamnpersonalen upp i hamninloppet.  Hamnkontoret är öppet året runt, 08.00–21 .00 varje dag och därefter patrullerar en nattvärd mellan den 1/7 och den 15/8.

Samtidigt som hamnområdet är mycket trevligt och inbjudande med en fantastisk sommarpuls, är det en högt trafikerad hamn, särskilt under sommarmånaderna då fritidsbåtsgästerna ökar kraftigt i antal. Men med gott sjömanskap och hjälp från hamnkapten i båt brukar denna hetsiga period fungera utmärkt.

Genom dockspot.com är det möjligt att förboka sin plats i hamnen och på grund av stor efterfrågan satsar man nu på fler bokningsbara platser. Håll utkik på Dockspot.com eller gasthamnsguiden.se.

Text: Susanne Barthold

Annons
Annons - Dockan MarinaAnnons - Dockan Marina
Annons
Annons - https://www.gasthamnsguiden.se/sv/annonsera-pa-gasthamnsguiden/Annons - https://www.gasthamnsguiden.se/sv/annonsera-pa-gasthamnsguiden/
Annons
Annons - Visit ValdemarsvikAnnons - Visit Valdemarsvik
Annons
Annons - Upplevelser i Trosa skärgårdAnnons - Upplevelser i Trosa skärgård