Åland – ett utlandsäventyr på nära håll

Drömmer du om att resa utomlands med din egen båt? Förverkliga drömmen och upplev Ålands skärgård. Bara 23 sjömil från Sverige ligger en unik övärld, mitt i Östersjön med öppet hav i alla väderstreck.

Kasta loss och ta ut ostlig kurs över Ålands hav. Den kortaste vägen till Åland innebär cirka 20 sjömil över öppet hav, och du kan starta från exempelvis Fejan, Söderarm, Arholma eller Grisslehamn. När du passerat finska gränsen möts du snart av Ålands ytterskärgård med dess karga röda och släta granitklippor. I innerskärgården väntar lummig grönska och skogsklädda berg. Den åländska skärgården består av 6 700 öar och 20 000 kobbar och skär, så här finns mycket att upptäcka. Ålänningarna hälsar dig välkommen på svenska, så trots att du kommit till utlandet är det mycket som känns hemtrevligt och vant. Det finns gott om rum i farlederna och du slipper trängsel, på Åland har du ofta en hel fjärd för dig själv.

 

Världens minsta metropol

För många börjar båtsemestern i Ålands enda stad Mariehamn. Invånarna kallar den kaxigt för “världens minsta metropol” eftersom staden trots sin litenhet erbjuder massor av kultur och nöjen. Förtöj i den västra gästhamnen ÅSS eller östra hamnens marina MSF och promenera till stadens många sevärdheter, butiker och nöjen.

 

Segla på världshaven

Ett måste i Mariehamn är den nya och unika besöksupplevelsen ombord på det fyrmastade segelfartyget Pommern. Där får du följa med på en fiktiv seglats över världshaven och uppleva hur livet var för Pommerns besättning då hon på 1930-talet fraktade vete till Europa från Australien. I Mariehamn kan du också besöka Sjökvarteret och bekanta dig med traditionellt båtbyggeri, smide och hantverk. Du kan också bada vid Lilla holmen eller ta en tur runt staden med sightseeingtåget Röde Orm.

 

Skäm bort smaklökarna

Till stadsvistelsen hör också att skämma bort smaklökarna på någon av Mariehamns alla restauranger. På Åland finns ett stort gastronomiskt kunnande och som besökare har du mängder av krogar att välja bland. Nöjeslivet sjuder i Mariehamn om sommaren, och vill du så kan du tillbringa de ljumma kvällarna på evenemang som Ålands sjödagar, musikfestivalen Rockoff eller Mariehamns kulturnatt.

 

Strandhugg i Käringsund

Efter ditt Mariehamnsbesök kan du fortsätta båtresan norrut längs Ålands västra kust. Stanna i vackra och skyddade Käringsunds gästhamn och ta en promenad bland de traditionella sjöbodarna. Här finns restauranger och butik och du kan besöka Ålands jakt- och fiskemuseum eller vilthägnet där hjortar och vildsvin charmar både barn och vuxna.

 

Ständigt pågående skådespel

Fortsätt sedan båtfärden åt nordost. Väster på Geta navigerar du dig fram genom vindlande och glittrande fjärdar som högst upp i norr mynnar ut i det magnifika Norrhavet. Här ligger hotellanläggningen Havsvidden och i gästhamnen har du tillgång till hotellets service som restaurang, pool och bastu. På Havsvidden är det hisnande vackert och Norrhavets skiftningar är ett ständigt pågående skådespel som du kan njuta av under din vistelse.

 

Författarnas ö

Fortsätt färden runt Ålands huvudö så kommer du så småningom till Vårdö och gästhamnen i Vargata. I bykärnan skvallrar pampiga trävillor som bebotts av framgångsrika skeppsredare om byns imponerande sjöfartshistoria. Vårdö är också författarnas ö och här bodde Sally Salminen som skrev Katrina och Anni Blomqvist som skapade Stormskärs Maja. Sommartid kan du besöka Annis hem Strömmen som idag fungerar som författarbostad och museum.

 

Kumlinge och Bärö

I Ålands skärgårdskommuner finns mycket att upptäcka. Besök till exempel Kumlinge och imponeras av de vackra medeltida väggmålningarna i kommunens kyrka. Vid gästhamnen på grannön Bärö kan du speja ut över skärgården från det gamla sjöbevakningstornet och äta smakrika rätter på nyfångad fisk på restaurang Glada Laxen.

 

Föglö och Kökar

Längre söderut ligger Föglö och gästhamnen i Degerby. Strosa längs byvägen som kantas av pittoreska trähus, ät skärgårdens godaste pizza på Seagram och besök gästgiveriet Enigheten för en fika i den gemytliga trädgården.

Ålands och hela Finlands sydligaste kommun heter Kökar. Den säregna naturen som skiljer sig från resten av Ålands är skäl nog för ett besök, men här finns också sevärdheter som Franciskanerklostret från 1400-talet och utflyktsön Källskär, högt älskad av bland annat Mumintrolls­författarinnan Tove Jansson.

 

Övärld i nordost

Avsluta din Ålandssemester i kommunen Brändö i den nordöstra skärgården. Här hittar du hela 1 200 öar och skär och på en av de större öarna, Lappo, finns en trevlig gästhamn där du kan övernatta. Restaurang Galeasen och frisbeegolfbanan är värda ett besök, men passa också på att fiska, bada och uppleva naturen och lugnet i skärgårdsmiljön.

 

Miljömärkta gästhamnar

Ålänningarna bor mitt i Östersjön och har insett hur viktigt det är att ta hand om havet och hålla det rent. Mycket arbete pågår för att göra destinationen ännu mer hållbar och attraktiv, till exempel har flera gästhamnar inlett arbetet för att miljöcertifiera sig. Målet är att en handfull gästhamnar ska bli miljöcertifierade inför sommaren 2020 och ytterligare åtta året därpå.

Text: Susanne Barthold

Annons
Annons - Dockan Marina - Gästhamnen mitt i Malmö cityAnnons - Dockan Marina - Gästhamnen mitt i Malmö city
Annons
Annons - Glad sjösäker sommar!Annons - Glad sjösäker sommar!
Annons
Annons - Välkommen till Valdemarsviks gästhamnar!Annons - Välkommen till Valdemarsviks gästhamnar!
Annons
Annons - Få maten till skärgården!Annons - Få maten till skärgården!