Gammal historia att ta del av
Kalmar grundades på 1200-talet och har haft stor betydelse för Sveriges försvarshistoria. Dess sägenomspunna slott, med sitt strategiska läge, utgjorde en viktig del och räknades till ett av fyra fästen som höll upp Sverige under den senare delen av medeltiden. Även politiskt hade staden mycket stor betydelse, framför allt vid bildandet av Kalmarunionen 1397. Kalmar är en av Sveriges äldsta städer och en stor del av den gamla staden finns också kvar i välbevarat skick. Många storslagna byggnader, som till exempel domkyrkan och Kalmar rådhus finns att beskåda inom kort avstånd från hamnen.
I Ångkvarnen, bara en kort promenad ifrån gästhamnen ligger Kalmars Länsmuseum med utsikt över sundet. Här finns ett urval av spännande utställningar. Superkronan som man med fördel besöker med barn handlar om livet ombord på 1600-tals skeppet Kronan. Barnen får bland annat lov att klättra upp i masten och leka på däcket och i de små handelsbodarna kan de gå runt och låtsas handla mat. Den permanenta utställningen om den folkkära konstnärinnan Jenny Nyström och hennes liv passar hela familjen och dagen kan sedan avslutas med fika eller lunch i museets restaurang.
Nära till allt
Vid kajen i gästhamnen ligger Grill Brygghuset med utsikt över vattnet och båtarna. Här bjuds man på en familjär och personlig miljö och på menyn finns hamburgare, fiskspett eller grillmix tallrik. Endast en kort promenad ifrån hamnen finns restaurang Källaren Kronan som är en modern restaurang i historisk miljö. I de utgrävda källarvalven under ett av Kalmars äldsta borgarhus serveras husmanskost och à la carte med inspiration från flera århundraden.
Önskar man en fikastund i mysig miljö och klassisk kaffe med smörgås får man inte missa Hamnkaféet som ligger i hamnen och som även det har fin vy ut över hamnen och sundet.
Utöver att hamnområdet är upprustat och fortfarande under utbyggnad erbjuder gästhamnen också all service som båtgästerna kan tänkas behöva. Servicehusen som ligger i den inre delen av hamnen är toppmoderna med fräscha duschar och toaletter och här erbjuds gratis bastubad. Hamnkontoret är öppet 1 juni till 31 augusti. Förtöjer gör man på boj eller långsides på y-bom med 4,5 m bredd. Alla platser har el och vatten framdraget och bryggorna är nya. Under högsäsong möter hamnpersonalen upp i hamninloppet och anvisar plats. Det finns en välsorterad skeppshandeln i hamnen där det säljs allt som man kan tänkas behöva till sin båt.
Text: Susanne Barthold