Karlskrona – mitt i det marina världsarvet

Bara ett par minuters promenad från Karlskrona stadscentrum ligger den nybyggda Stadsmarinan med full service och 105 gästplatser. Staden som innehar tredje plats i solligan bjuder på en härlig blandning av historia, nöje och klippiga bad. På väg ut ur hamnen befinner man sig genast i Sveriges sydligaste skärgård bestående av 1650 öar, kobbar och skär.

Gästhamnen som tidigare gick under namnet Tallebryggan har alldeles nyligen byggts om till att vara en del av den moderna Stadsmarinan. Här erbjuds full service och det finns flera serveringar i direkt anslutning till bryggorna. Förutom en härlig havsutsikt har man här närheten till Karlskronas stadscentrum med shopping, god mat och massor av sevärdheter. Badar gör man gärna från klipporna strax intill hamnen, om man inte ger sig ut till en av de många härliga öarna som omger denna pärla på östkusten.

 

Med den marina historian i centrum

Karlskrona har en stolt marin tradition sedan 1680 då Karl XI beslöt sig för att anlägga landets nya marinbas här och staden grundades. Över 335 år senare ligger marinbasen kvar, och sedan 1998 stoltserar staden även med att ha blivit utnämnd till världsarv av UNESCO. På Stumholmen ligger Marinmuséet med sin berömda galjonshall och spännande utställningar om både marinens historia och stadens varvstradition. Detta är Karlskronas mest besökta sevärdhet och den nya utställningen om kalla kriget-ubåten HMS Neptun brukar fascinera både liten och stor.

Hos turistbyrån kan man boka guidade visningar på en mängd olika teman, som ”På andra sidan muren” i örlogshamnen eller i ”Nils Holgerssons fotspår” runt om i staden. Har man barn med sig satsar man med fördel på ”Barnens Roliga Karlskrona” – ett häfte med ett förmånskort och karta som guidar er runt på mängder av kul aktiviteter.

Karlskrona är verkligen ett mecka för båtfolket med den omedelbara närheten till Sveriges sydligaste skärgård. Här hittar man lätt sin alldeles egen kobbe för bad och upptäcktsfärder. Pärlbandet av öar bjuder på saltstänkta klippor och mängder av badvikar att ankra upp i, när man fått sin dos av stadslivet inne i Karlskrona. På Senoren, som tillsammans med Hasslö, Tjurkö och Sturkö utgör de stora öarna, finns vikingabyn Valshall för den som vill prova på att leva som vikingarna. Men varför inte ge sig ut bland de mindre öarna för att koppla av och njuta av stillheten inomskärs.

 

Här äter man gott

Precis intill Stadsmarinan ligger Babord hamnkrog med utsikt över vatten, bryggor och båtar. Här kan man avnjuta allt från en glass till en full middag på svenska primörer och råvaror. På torsdagar och fredagar vallfärdar man hit för den omtalade räkfrossan. Bara en kort promenad bort finns den familjevänliga restaurangen Sjörök som erbjuder både pizza och à la carte, och vid brofästet på Saltö är det havets delikatesser som gäller.

Ett lyckat besök till Karlskrona måste absolut inkludera minst ett besök till omtalade glassbaren Glassiären mitt i centrum. Här finns en sällan skådad meny på glass i olika former som garanterat tilltalar alla i familjen.

 

Nytt och med närhet till allt

Utöver att den är helt nybyggd och toppenfräsch, erbjuder Stadsmarinan också all service besökare kan tänkas behöva. Hamnkontoret är öppet 1 juni till 31 augusti och i hamnavgiften inkluderas el, vatten, faciliteter och tömning av septiktank. Hamndjupet är 3–7 meter och det finns förtöjning både vid bom och långsides pontonbrygga.

Bryggorna är moderna med gångbara y-bommar mellan 8–12 meters längd, och vid varje plats finns el och vatten framdraget. Vill man ta sig en bit utanför stadskärnan finns cyklar att hyra från 20 kronor i timmen. Gästhamnsservicen hjälper till med byte av gasoltuber och 10 minuter från hamnen finns båttillbehörsaffären 1852 Marin & Fritid.

Fritt wi-fi når ut till alla bryggor och lösenord får man från hamnkontoret. Likaså får man därifrån koden till toaletter, duschar och tvättstuga i barackerna på hamnplan. I hamnen finns också miljöhus med sopsortering och tömningsstation, och på piren direkt ut till vänster från gästhamnen tankar man med kort på Preem sjömack (öppettider 07.30-24.00).

Text: Marie Onäng

Annons
Annons - Välkommen till Gävle!Annons - Välkommen till Gävle!
Annons
Annons - Bara godkända varor över gränsenAnnons - Bara godkända varor över gränsen
Annons
Annons - Välkommen till Valdemarsviks gästhamnar!Annons - Välkommen till Valdemarsviks gästhamnar!
Annons
Annons - Glad sjösäker sommar!Annons - Glad sjösäker sommar!