Djurönäset – koppla av i skärgården med närhet till storstan

Längst ut på Värmdölandet, fem mil öster om Stockholm och på den östra sidan av Djurö ligger Djurönäsets Gästhamn. Närheten till Djurönäsets Konferens & Hotell innebär att man som båtgäst har tillgång till ett brett utbud av aktiviteter, restauranger och live musik.

Djurö bär på en intressant historia och under stormaktstiden på 1600-talet var hamnen en av Sveriges viktigaste örlogshamnar. Riksvasan som sjönk här utanför Djurö hamn år 1623 har en spännande historia och delar av henne ligger fortfarande kvar på 24 meters djup. För att följa i historiens vingslag går man gärna Klockaruddens Stig som är en av tre stigar som utgör den ”Sjöhistoriska Stigen”. Den utgår från Djurönäsets Konferens & Hotell och längs promenaden finns skyltar som berättar om den katastrofala händelsen. I hamnen hittar ni anläggningens egen u-båt. Turer med u-båten bokas på ­aupplevelsepresent.se.

Underhållning för alla åldrar

Varje år arrangeras Skärgårdsfestivalen – ett populärt evenemang fyllt med aktiviteter och underhållning för hela familjen. De minsta underhålls med till exempel hoppborg och ansiktsmålning medan de vuxna bjuds på livemusik från scenen. Folkparken på Djurönäset erbjuder under sommaren traditionellt midsommarfirande, allsångskvällar och konserter. Aktuellt program finner ni på djurönäset.com.

Djurönäsets Konferens & Hotell ligger endast fem minuters promenadväg ifrån gästhamnen och de välkomnar båtgäster att nyttja deras miljövänliga restauranger, pool och spa-avdelning. Hotellet ligger högt på Djurö och bjuder förutom en fantastisk vy över skärgården in till avkoppling liksom god mat av hög kvalitet. Sommarens nöjesutbud är det största bland ostkustens gästhamnar och i loungebaren slår man sig gärna ner för en fika, eller en drink med tilltugg. Cyklar kan hyras här, både vanliga och elcyklar och känner man sig frusen hyr man med fördel den vedeldade bastun. Belyst motionsslinga finns att kasta sig ut i och i området avgår SL bussarna 434 och 433 som tar dig hela vägen till Slussen i centrala Stockholm under mindre än en timme. Halvvägs in till stan ligger Nacka Forum där många av de större klädkedjorna finns.

 

Maten du inte glömmer

Någon av hotellets restauranger bjuder in till middag och serverar klassiska svenska rätter av hög kvalitet. Inne i matsalen sitter du bekvämt med panoramafönster mot havet. På Terrassen & Hällen som är öppen under de varmaste sommarmånaderna sitter man utomhus och äter under stora parasoller och med loungemusik i högtalarna. Här serveras à la carte och efter maten går det bra att slå sig ner med kaffet i någon av däcksstolarna som finns på platån alldeles intill.

Från midsommar och framåt är även Skärgårdskrogen Sjöboden öppen, en riktig sommarpärla. Sjöboden ligger vid den lilla gästbryggan på den västra sidan av Djurö och har tack vare sitt läge en underbar kvällssol. Här serveras á la carte meny förutom på tisdagar och torsdagar då det bjuds på en läcker grillbuffé med live artister som spelar. Menyn har givetvis influenser från havet men det går även att få vegetariskt, eller välja någon av Sjöbodens tre olika burgare alternativt ubåtstoast. Öppet varje dag 12–24.00 och livespelningarna börjar oftast vid 19-tiden. Fredagar och lördagar spelar DJ till kl. 01.00. För att se vilka artister som kommer när, se Djurönäsets hemsida.

Båtlivet i Djurönäsets Gästhamn erbjuder också bekvämligheter som takeaway-mat och möjlighet att bunkra mat från närliggande affär. Bryggorna har fina nya pontoner och ny kaj och man förtöjer med boj mot träbrygga. I hamnen finns hamnkontor, medan toalett hittas i intilliggande byggnad. Duschmöjligheter och bad finns i hotellets 25 meters pool samt ett fantastiskt bastulandskap och erbjuds mot avgift. Även stor frukostbuffé serveras 7.00–10.00 varje dag.

Text: Susanne Barthold

Annons
Annons - Välkommen till Gävle!Annons - Välkommen till Gävle!
Annons
Annons - Bara godkända varor över gränsenAnnons - Bara godkända varor över gränsen
Annons
Annons - Få maten till skärgården!Annons - Få maten till skärgården!
Annons
Annons - Välkommen till Gästhamnen, Stavsnäs VinterhamnAnnons - Välkommen till Gästhamnen, Stavsnäs Vinterhamn