Göta kanal

Sveriges Blå Band eller Sveriges längsta besöksmål? Ja, kärt barn har många namn brukar det ju heta. Göta kanal invigdes redan under 1800 talets mitt, efter nästan 30 års grävande och flera hundra år av drömmar. Dess historia är lång och vacker och än i dag erbjuder den ett lättillgängligt utbud av service och upplevelser för den nyfikne besökaren. Kanalen är 190 km lång och sträcker sig mellan Sjötorp vid Vänerns strand till Mem strax öster om Söderköping.

Ny internationell cykelled

Kasta loss med cykeln på däck i sommar för nu blir Göta kanal nationell cykelled. Den nya cykelleden sträcker sig längs hela kanalen, från Sjötorp till Mem och till stora delar går den på redan befintlig cykelväg, en sträcka på hela 22 natursköna mil. Du cyklar längs kanalen på de gamla dragvägarna där oxar och hästar förr i tiden drog fram segelskutorna. Möjligheten att hyra cyklar dyker upp längs hela kanalen om du väljer att lämna cykeln hemma. Lyrestad, Töreboda, Borensberg och Bergs Slussar bara för att nämna några.

De mest populära cykelturerna går mellan Sjötorp och Karlsborg och mellan Motala och Söderköping/Mem, men i år innebär den nya leden att du under sommarperioden kan åka cykelbåt över Vättern och på så sätt cykla hela Göta kanal. M/Y Modig tar dig tur och retur mellan Karlsborg och Motala tre dagar i veckan, onsdag, fredag och söndag under hela sommarperioden (18/6–27/8). Söndagar och onsdagar avgår den från hamnen i Karlsborg klockan 16:30 och från hamnen i Motala klockan 18:00. Fredagar avgår den från Karlsborg klockan 10:30 och Motala klockan 12:00. Du befinner dig på båten cirka en och en halv timme och det är upp till dig om du vill ha med dig cykeln eller inte. Observera att det är förbokning som gäller och helst minst en vecka i förväg.

 

Karlsborg

I Karlsborg är den stora attraktionen naturligtvis Karlsborgs fästning där du kan ta del av actionfyllda guidade turer eller gå på guldjakt. I sommar är det konsert med Diggiloo i gästhamnen.

 

Motala

Väljer du att koncentrera dig på områdena runt Vättern erbjuder Motala kanalens största och mycket populära gästhamn med sina 56 gästplatser och bekvämligheter som flertalet caféer och restaurang. Detta är kanalens högsäte och tillika födelsestad. I hamnområdet finns även turistbyrå och det välbesökta Motormuseet. Varje onsdag under sommaren är det konserter med kända svenska artister. I närheten finns även lekplats och glasskiosk och det är gångavstånd till stadens centrum med dess utbud av butiker och övrig service. För den som behöver tanka finns båtmack på andra sidan viken.

 

Borensberg och Bergs slussar

Längtar du bortom stadens brus, till naturen och lugnet, eller lockas du av möjligheten till de båda? Inte mer än 18 km från Motala ligger Borensbergs Gästhamn – även den en populär sommaroas bland kanalresenärerna. Här finns välbevarade kulturhistoriska arv att beskåda, till exempel den gamla vackra träbron från slutet av 1700-talet och den enda slussen i Östergötland som fortfarande manövreras med handkraft. Cyklar du från Motala och fikasuget sätter in passerar du både café med våffelservering men även andra restauranger närmare Borensberg som serverar fantastisk mat. Väl framme kan du frossa i italienska delikatesser på den lilla mysiga delikatessbutiken. Varför inte lägga till båten här och sedan cykla till Bergs slussar – en helt bilfri sträcka på 2 mil, hela vägen längs kanalen på den gamla dragvägen. En ren naturupplevelse.

 

Sjötorp

Sjötorp är nog kanalens mest kända dragplåster. I samband med de ljusa sommarnätternas intåg börjar det vackert belägna lilla samhället vid Vänerns mynning vakna till liv. Vänerns vågskvalp bjuder in till bad, både från klippor och sandstrand och en bastuflotte med vedeldad kamin finns för uthyrning. Här firas varje år traditionsenligt midsommarfirande med resning av stång och dans för folk och fä i alla åldrar. Vandringsleder och motionsspår och fantastiska cykelvägar omger orten. Har du inte egen cykel med dig så finns cykeluthyrning som dessutom kan kompletteras med ett lunchpaket. Vill du möta upp med vänner och familj som reser med husbil finns en ställplats norr om varvsbassängen och de flesta av dem har el. M/S Bellevue kör turer mellan Sjötorp–Töreboda och Töreboda–Karlsborg flera gånger i veckan och servering finns ombord. Trots samhällets ringa storlek finns stora valmöjligheter när det är dags att stilla fikasuget eller en tom mage. Kanske kan det smaka med lite Fish and Chips?

Hamnmagasinet huserar ett kanalmuseum där man kan ta del av mycket intressant kring kanalens historia, och med en glass i handen kan man sedan avsluta dagen med att titta på slussningen av båtar medan solen sakta försvinner ner i horisonten.

 

Kanalbiljetter

För att åka kanalen måste man ha en kanalbiljett. I biljetten ingår fem nätter per gästhamn, dusch, toalett, tvättstuga och el i mån av tillgång, dricksvatten och septitank- och latrintömning. Önskas fler nätter kan dessa köpas till av sluss­värden på respektive kanalkontor. Priset beror på vilken storlek det är på båten, hur lång sträcka och vilken tid på säsongen du åker. Du kan köpa biljett för hela sträckan, endast en delsträcka eller Miniresan.

Text: Susanne Barthold

Annons
Annons - Dockan Marina - Gästhamnen mitt i Malmö cityAnnons - Dockan Marina - Gästhamnen mitt i Malmö city
Annons
Annons - Glad sjösäker sommar!Annons - Glad sjösäker sommar!
Annons
Annons - Välkommen till Valdemarsviks gästhamnar!Annons - Välkommen till Valdemarsviks gästhamnar!
Annons
Annons - KustbevakningenAnnons - Kustbevakningen