Göteborg – västkustens pärla

Göteborg är med två centralt belägna gästhamnar ett utmärkt val i sommarsverige och här har man som båtgäst ett outtömligt förråd av upplevelser ända in på knuten av gästhamnen. Restauranger, kulturella upplevelser och naturligtvis massvis med shopping.

Göteborgs Gästhamn

I norra delen av staden, i området som kallas ­Lilla Bommen, ligger Göteborgs Gästhamn granne med Göteborgsoperan och den i ögonfallande byggnaden som kallas Läppstiftet. Vågar man sig upp på höga höjder är det till den sistnämnda man går för att speja ut över västkusten och staden. En inglasad gångbro leder ifrån hamnområdet över till det stora shoppingcentret Nordstan, dit du tar dig på endast några minuter. Närmaste granne är Nils Ericssons platsen med sitt nät av spårvagns, buss- och tågförbindelser där man enkelt kan ta sig vidare till övriga delar av Göteborg och Sverige.

 

Göteborg City Marina

En bit längre in under Göta Älvbron, skyddad ifrån all vind, ligger Göteborg City Marina. Detta är en lugnare hamn där hela hamnområdet är inhägnat. Buss och spårvagn finns inom kort gångavstånd och köpcentret Backaplan ligger endast en kilometer bort.

Sjöfarten har alltid haft stor betydelse i Göteborgs historia och här bildades en gång Ostindiska kompaniet som importerade siden, kryddor, te och porslin. I mitten av 1700-talet fraktade svenska skepp järn, plankor och tjära till engelska hamnar samtidigt som fruktimporten från Medelhavet ökade kraftigt. Redan i slutet av 1700-talet var Göteborg världens största hamn för järnhandel.

I början av 1900 talet hade Göteborg Skandinaviens största exporthamn där skeppsvarven dominerade industrin i staden, men i samband med att miljöteknik och it kom växte SKF och Volvo och tog över som de viktigaste inkomstkällorna. Stora varv som Eriksberg lades ner.

De gamla varvsindustrierna har tagits väl omhand och utvecklats till bland annat nya stadsdelar, som till exempel Eriksberg och Sannegårdshamnen. Även området kring Frihamnen bebyggs och kommer i framtiden erbjuda både en jubileums park tillägnad stadens 400- årsjubileum, Skandinaviens högsta hus, Karlatornet och boende för cirka 15 000 människor.

Ett av Göteborgs främsta varumärken är Feskekörka som vittnar om stadens fiskeindustri. Här har fiskhandel pågått sedan kyrkan stod klar år 1874, och har växt till att bli nordens största. Utbudet av färsk fisk och skaldjur är unikt och här kan man se fiskefartygen lasta av sin fångst vid kajen under tidiga mornar.

Bästa tiden att besöka Göteborg måste vara sommaren. Då arrangeras stora återkommande publikdragande evenemang som till exempel Way out West och Kulturkalaset, för att inte tala om Ullevikonserterna. Här blir man sällan besviken på utbudet av artister och som ett exempel kommer Metallica, ett av de mest populära rockbanden i världshistorien till Göteborg och Ullevi sommaren 2019, med sin WorldWired Tour. Way Out West pågår i Slottsskogen mellan den 8–10 augusti, och på scenen står som vanligt både stora och små artister, och musik spelas från tidig morgon till sena natten. Över 120 artister och allt från nya stjärnskott liksom gamla. För den som gillar musik är även stora scenen på Liseberg ett måste med sitt breda utbud av både nationella och internationella artister. Denna sommar med artister såsom John Fogerty, Kraftwerk, Linnéa Henriksson och Markus Krunegård.

Dagar då värmen slår till tar man sig enkelt ut till salta bad i den göteborgska skärgården. Med spårvagn tar man sig ut till Saltholmen och därifrån vidare ut i skärgården med någon av skärgårdsbåtarna. Närmaste stoppet för saltstänkta klippor och bad är Knarrholmen, eller så åker man vidare till öar som till exempel Donsö, Styrsö eller Brännö. Varav på den sistnämnda det bjuds upp till dans och en fantastisk solnedgång med utsikt över Vinga. För den som hellre stannar kvar i stan finns gröna oaser som Slottskogen och Trädgårdsföreningen att lapa sol i, eller förstås nordens största nöjespark Liseberg.

Du som kommer med båt till Göteborg under några av sommarens stora evenemang kan göra klokt i att i förväg boka din båtplats för att slippa bli utan, dessutom har du själv valet att välja vilken plats du vill ha. Bokar gör du via Dockspot.com.

Göteborgs Gästhamn står till förfogande med 100 båtplatser och håller öppet året runt med full service mellan 1 maj och 30 september. Förtöjning sker med fast akterförtöjning då det är ankringsförbud i hamnen. Gästhamnsavgiften betalas på hamnkontoret och i mån av plats kan man ligga över dagen mot en avgift på 100 kronor. Toalett, dusch, el, sugtömmning och tillgång till tvättstuga ingår i priset. Kontanter mottages ej utan betalning sker via appen Gomarina eller med betalkort.

Göteborg City Marina har 15 gästplatser med fast akterförtöjning och erbjuder service som toaletter, duschar, tvättstuga, diesel och gasol, men även en stor terrass med grillfaciliteter finns på området.

Text: Susanne Barthold

Annons
Annons - Välkommen till Gävle!Annons - Välkommen till Gävle!
Annons
Annons - Glad sjösäker sommar!Annons - Glad sjösäker sommar!
Annons
Annons - Välkommen till Valdemarsviks gästhamnar!Annons - Välkommen till Valdemarsviks gästhamnar!
Annons
Annons - Ska du ut på sjön med vännerna?Annons - Ska du ut på sjön med vännerna?