Grinda – sommarparadiset en timme från stockholm

Mitt ute i Stockholms skärgård bland de 30 000 öar som finns där ligger det välkända sommarparadiset Grinda, berömt för sitt vackra och växlande landskap. Hela ön är ett naturskyddsreservat med skog, berg och öppna fält, och förstås med en massa badmöjligheter.

Mitt i Stockholms skärgård bland de 30 000 öar som finns där ligger det välkända sommarparadiset Grinda, berömt för sitt vackra och växlande landskap. Hela ön är ett naturskyddsreservat med skog, berg och öppna fält, och förstås med en massa badmöjligheter.

Grinda Gästhamn har 100 gästplatser och ligger i Hemviken på öns nordvästra sida och du hittar hamnkontoret i anslutning till bryggorna. Här tas du emot av hamnvärdar som gärna hjälper dig till rätta. I samma byggnad finns en trevlig liten inrednings- och klädbutik med fokus på sommar. Mittemot restaurang Framfickan som med sin terass ut mot havet och gästhamnen bjuder in till sena sommarkvällar med god mat och dryck. Du bjuds på en fantastisk utsikt över den öppna fjärden och härifrån sägs det att solnedgången ska vara magisk att beskåda. På menyn står pizza och lite enklare kalla rätter, och vissa dagar anordnas det grillkväll. Du får olika happenings och trubadur på köpet. Fullständiga rättigheter finns.

Under ett besök här på Grinda passar du antingen på att njuta av den underbart vackra naturen och lugnet, eller så utmanar du dig med någon av alla de aktiviteter som finns här. Trots öns litenhet till ytan finns ett utbud som passar alla smaker. Under varma sommardagar kan det väl inte passa bättre än att ge sig ut på havet för någon aktivitet. Fiske, kajakpaddling eller ribbåt ger dig en oförglömlig upplevelse, eller varför inte prova på Stand Up Paddle. Kontakta hamnkontoret för ytterligare information.

Ungefär 500 meter ifrån gästhamnen finns ett äkta jordbruk. Tag med barnen hit och titta på alla de olika djuren, hästar, kaniner, höns, grisar och kor och varför inte köpa med dig lite färska ägg till frukosten. På vägen dit passerar man Grinda Lanthandel och Café som säljer lättare rätter som pajer, smörgåsar och sallader samtidigt som det finns bullar och andra sötsaker till kaffet. Antingen äter man på plats i det mysiga caféet eller så packar man ner det i picknickkorgen och tar med sig den ut på klipporna. Lanthandeln säljer färskvaror och lite annat smått och gott om du behöver komplettera det du har i kylboxen.

Önskar man däremot riktigt hög klass på maten rekommenderas ett besök på Grinda Värdshus som även det ligger alldeles i närheten av gästhamnen. Värdshusets restaurang har ett välrenommerat kök och höga ambitioner. Under åren har de fått flera utmärkelser tilldelade sig, och fina omdömen i olika guideböcker. Huset ligger högt på en kulle med vacker utsikt över hamnen och skärgården.

Som båtgäst har du tillgång till el, dusch, toaletter och sophantering. Även tömning av septitank finns här. Tilläggning sker på betongpontonbryggor med mooringlinor och boj. På Grinda Macken finns bensin, gasol, grön och vit diesel och lite enklare tillbehör som oljor etc. Macken är öppen dagligen från mitten av maj fram till slutet av augusti då öppettiderna återgår till fredag–söndag fram till den 1 oktober.

Text: Susanne Barthold

Annons
Annons - Välkommen till Gävle!Annons - Välkommen till Gävle!
Annons
Annons - Bara godkända varor över gränsenAnnons - Bara godkända varor över gränsen
Annons
Annons - Upptäck Estlands och Lettlands kustlinje!Annons - Upptäck Estlands och Lettlands kustlinje!
Annons
Annons - Upptäck SödertäljeAnnons - Upptäck Södertälje