Jungfrukusten – långt ifrån  enbart en transportsträcka

Östersjökusten längs Gästrikland och Hälsingland, närmare bestämt från Öregrund och norrut upp till Höga Kusten kallas för Jungfrukusten. Kuststräckan är 20 mil lång och kantas av välbevarade och genuina små fiskelägen och ett tätt utbud av sjökrogar och annan service. De gamla skutlederna lotsar båtfararen säkert mellan grynnor och små öar.

Jungfrukusten kan tyckas vara en enda lång transportsträcka, men väljer man att gå inomskärs finns mycket man inte vill missa. Sjökrogar och små genuina fiskelägen ligger tätt längs denna kuststräcka. Mellan Axmar by och Hölick ligger till exempel fem fiskrestauranger inom 10 mil. Naturen är enastående vacker och består mestadels av orörd skärgårdsmiljö. Det är inte långt mellan naturhamnarna och rent generellt är de lite mer tillrättalagda med bryggor och bojar, ofta även grillplats. Det finns gott om gästhamnar med ett varierat utbud av service om man hellre vill unna sig det.

 

Storjungfrun

Den mest kända ön längs Jungfrukusten är Storjungfrun och med sitt läge långt ut i havsbandet är den ett strategiskt stopp vid långa sträckseglingar då man inte behöver vika av särskilt mycket från sin kurs för att nå den. Här finns vedeldad bastu och fina badplatser på den västra sidan. Ön är tre och en halv kilometer lång och en och en halv kilometer bred. Vill man vandra finns det hela 14 kilometer markerade stigar att upptäcka. Gästhamnen ligger på den nordöstra delen av ön och är väl skyddad av en betongpir. Gå nära piren och sedan styrbord för att undvika det grunda området.

 

Axmar Brygga

Axmar Brygga är en av pärlorna längs Jungfrukusten. Havskrogen är ett populärt besöksmål och kombinationen gastronomi och kustlandskap ger dig den perfekta matupplevelsen. Restaurangen fungerade tidigare som förråd åt det gamla bruket och ligger med en fantastisk panoramautsikt ut över hav och orörd skärgård. Det kan vara bra att boka bord sommartid. Det gamla järnbruket bjuder på historiska vandringar och man kan avsluta med en fika i Brukscafeét som ligger beläget i anslutning till den Engelska parken. Axmar Naturreservat omger Axmar Bruk och har två härliga vandringsleder som utgår därifrån. Det finns grillstäder för korvgrillning och stor chans att skåda både rovfågel och vilda djur. I det närbelägna och mycket idylliska fiskeläget Gåsholma kan man köpa nyfångad fisk och ta en kopp kaffe. Axmar Gästhamn har ett hamndjup på 3 meter, el, färskvatten och möjligheter att tvätta kläder och duscha. Även WiFi finns.

 

Kusön

På Kusön i närheten av Axmar Brygga finns sandstränder perfekta för bad. Västerhamn på Kusö Kalv erbjuder bra skydd om det skulle blåsa upp till storm.

 

Mellanfjärden

En bit norr om Hudiksvall ligger Mellanfjärden, ett levande fiskeläge med restaurang Sjömärket vars specialitet är fiskrätter, men de serverar även à la carte och vegetariskt. Alla platser på terrassen har utsikt över havet och i hamnområdet finns Hamnmagasinet med konsthantverk & galleri och på gångavstånd från hamnen ligger Trolska Skogen, ett teateräventyr för familjer med yngre barn. Den fina gästhamnen erbjuder 22 gästplatser, diesel och en liten livsmedelsbutik där man kan göra mindre inköp.

 

Skärså Gästhamn

Nordöst om Söderhamn ligger Skärså. En riktig Saltkråkanidyll med den mycket populära fiskekrogen Albertina. Dess vackert inglasade veranda ligger med utsikt över inloppet och här serveras närproducerad mat av lokala råvaror. Mittemot ligger handelsboden Albert som bland annat säljer lokalt hantverk, godis och glass. Det finns även ett fiskrökeri och Skärså Glashytta med fabriksförsäljning och intilliggande våffelcafé.

 

Prästgrundet

Prästgrund med sin lilla gästhamn är en liten lugn idyll. Här finns Sveriges minsta fiskekapell med endast fem bänkrader, lekplats för barnen och badplats. Här finns annars inte moderna bekvämligheter, utan endast torrdass. Se upp för grundstötning i sandbanken på västra sidan av viken.

 

Hölick

Belägen på yttersta udden mittemot Tunaolmen, vid farleden in till Hudiksvall ligger utmärkta Hölick Gästhamn. I början av 1980-talet upptäcktes här urbergsgrottor och delar av dem kan idag besökas. Grottsystemen är Europas näst längsta och den största salen mäter 1 133 meter, man hittar dem i Hölick Naturreservat en liten promenad från hamnen. Här finns också fantastiska sandstränder för en heldag med sol och bad eller om man
helst vill slippa sand mellan tårna så finns Hölick Havsresort med Spa och utomhusjacuzzi och tillhörande chill out bar med fullständiga rättigheter. Äter gott gör man på intilliggande restaurang Lagunen, eller Sand & Kök. I gästhamnen finns butik, tvättstuga och duschar. Gästplatserna hittar man på mittbryggan och tilläggning sker vid y-bom. Gästhamnens djup är två meter.

 

Stocka/Rönnskär

Stocka Gästhamn är lite av en okänd pärla bland gästhamnarna på Jungfrukusten. Här kan man fiska och bada eller upptäcka spännande kulturarv på Stocka Lotsmuseum. Mat och dryck finns på anrika restaurang och café Måsen, som ligger strax ovanför hamnen.

På ön Rönnskär ligger ett gammalt, fast fort­farande levande fiskeläge där man kan köpa dagsfärsk fisk hos Vilda Fisken. En bro förbinder detta sommarparadis med Stocka tätort. Alldeles intill hamnen finns en servicebyggnad med toalett och dusch. Det finns 15–20 gästplatser, el och vatten.

 

Hudiksvall

Hudiksvalls historia förknippas ofta med de gamla bruken. Redan på 1500-talet byggdes ett sågverk som senare följdes av både järnbruk och pappersbruk. Stadens läge med skog och vattendrag var perfekt för att transportera varor på vattnet och ta råvaror från skogen. Flera av dem är idag öppna för besökare, till exempel det gamla järnverket i Iggesund som bjuder på flertalet utställningar och guidade turer och sommartid finns även ett café. Hälsinglands Museum är en trevlig upplevelse och visar många av områdets bruksminnen. Hamnen ligger mitt i centrum med gångavstånd till hela stadens utbud. Livsmedelsbutik, apotek och turistbyrå ligger en kilometer från hamnen. Internet och el ingår i hamnavgiften, tvättmaskin tillkommer. Vackert är Strömmingsundet med sina karaktäristiska små bodar från 1800-talets mitt och vill man uppleva vidunderlig utsikt kan man ta en promenad upp till utkikspunkten på Köpmanberget där det också finns restaurang.

Text: Susanne Barthold

Annons
Annons - Dockan Marina - Gästhamnen mitt i Malmö cityAnnons - Dockan Marina - Gästhamnen mitt i Malmö city
Annons
Annons - Bara godkända varor över gränsenAnnons - Bara godkända varor över gränsen
Annons
Annons - Välkommen till Valdemarsviks gästhamnar!Annons - Välkommen till Valdemarsviks gästhamnar!
Annons
Annons - Bara godkända varor över gränsenAnnons - Bara godkända varor över gränsen