Klädesholmen – fiskesamhället med det lilla extra

I det lilla fiskeläget utanför Tjörn i södra Bohuslän ligger Klädesholmens Gästhamn med ett fint och skyddat läge ifrån nästan all vind. Som båtgäst tas man oftast emot personligen av hamnvärdarna och tilldelas en av de 50 båtplatser som finns till förfogande.

Det lilla samhället, som är uppbyggt kring sillfisket, har två restauranger som erbjuder frestande menyer med rätter inspirerade av havet. Här erbjuds full service och det finns uppskattade restauranger inom promenadavstånd. Förutom att det är nära till klippor och salta bad finns en tennisbana med en spektakulär placering precis vid klipporna och med utsikt över havet. Uthyrning sköts av hamnkontoret.

Den bästa sillen

Som traditionen berättar så växte det lilla samhället Klädesholmen upp runt sillfisket. Det var den stora sillperioden 1748–1808 som lade grunden till Klädesholmens utveckling. Stora kvantiteter fisk fångades under den här tiden och på den lilla ön fanns en skara folk på uppemot 1000 stycken. Under 1800-talet utvecklades sillhandeln ytterligare då många fiskare började driva egen handel. Skapandet av nya sillprodukter, som olika kryddinläggningar, saltad sill och långa utgjorde den ökade handeln. Allt fler konserv­fabriker startades och många av invånarna hade både fabrik och båtar. Försäljningen pågick längs hela västkusten och upp till orter omkring Mälaren dit man tog sig med sin båt via Göta Kanal. Under ett besök här får du inte missa att köpa med dig lokalproducerad sill och kaviar. Varje år arrangeras Sillens Dag den 6:e juni där bland annat Årets Sill presenteras av den lokala restaurangen Salt & Sill. Museet Sillebua bjuder in den som är mer intresserad av Klädesholmens sillhistoria.

Längst ut på öns östra sida ligger restaurangen Salt & Sill, här trängs båtfolket vid bryggan under soliga sommardagar för att få smaka på den berömda ”sillplankan” som gett restaurangen dess internationella erkännande. Menyn präglas starkt av lokala råvaror från kust och hav. En kortare promenad tillbaka söderut mot gästhamnen ligger den familjevänliga Restaurang Kylen med stor uteservering i söderläge och utsikt över farleden och båttrafiken – här erbjuds bland annat pizza och à la carte.

 

Badplatser för alla

Under heta dagar lockas man till det svalkande vattnet. Klädesholmens badplats har barnvänlig sandstrand, liksom klippor och bryggor att bada ifrån. Det finns också hopptorn och toaletter. Blekets badplats är en annan populär badplats som ligger cirka 1,5 kilometer ifrån gästhamnen, precis på andra sidan bron mellan Klädesholmen och Tjörn. Befinner du dig på Klädesholmen i augusti, under den stora segeltävlingen Tjörn Runt så finns perfekta åskådarplatser på västra Klädesholmen. Varför inte packa en picknick-korg och ge sig iväg? Du kan komma riktigt nära tävlingsbåtarna.

I gästhamnen finns all den service du som båtgäst kan tänkas behöva. Hamnkontoret är öppet 1 maj–31 augusti och tack vare fina fållor och fasta linor är detta en lugn och trygg hamn att ligga i. Här erbjuds bokningsbara platser via Dockspot.com och tilläggning sker med akterförtöjning i linor eller bommar och hamndjupet är 3–4 meter. Elanslutningar på bryggan har även de blivit uppdaterade.

Text: Susanne Barthold

Annons
Annons - Välkommen till Gävle!Annons - Välkommen till Gävle!
Annons
Annons - Bara godkända varor över gränsenAnnons - Bara godkända varor över gränsen
Annons
Annons - Välkommen till Valdemarsviks gästhamnar!Annons - Välkommen till Valdemarsviks gästhamnar!
Annons
Annons - Få maten till skärgården!Annons - Få maten till skärgården!