Kulla- och bjärehalvön

I nordvästra Skåne hittar du Kulla- och Bjärehalvön med några av de mest internationellt omtalade turistmålen i Sverige. På den nordvästra delen av Kullahalvön ligger Kullaberg, ett naturreservat med klippor som stupar rakt ner och försvinner i havet. Ett hänförande vackert landskap med växlande natur drar 1000-tals turister varje år och legenden om Kullamannen lever kvar. Han var den lokala befolkningens tro på ett övernaturligt väsen som höll till uppe på berget och roade sig med att knuffa vandrare nedför klipporna. En annan välkänd destination i området är Båstad, där inte minst tennisen står i centrum varje sommar.

Kullahalvöns mystik

På Kullahalvön hittar du bland annat de idylliska små orterna Mölle och Arild, världskända för sin idyll. De gamla fiskelägena som lever kvar, och som idag fungerar som gästhamnar har en lång historia bakom sig. De uppstod en gång i tiden tack vare ett rikt fiskebestånd och sitt geografiska läge. Arild och Mölle är båda kända för sina smala vindlande gator som kantas med husfasader målade i ljusa färgtoner. Bebyggelsen, med hustyper i varierande form, klättrar upp längs Kullabergs sluttningar och nivåskillnaderna gör att många av de boende har en fantastisk utsikt över havet. Mölle omvandlades till semesterparadis under sekelskiftet då flertalet pensionat och badhotell kom till. Ett exempel är karaktäristiska Mölle badhotell.

 

Gästhamnen i Mölle

Mölle är ett paradis inte bara tack vare dess härliga natur, utan även för sin matkultur. Vill man äta en bit god mat är Knafves Café som är beläget i hamnen, mycket omtyckt för sin mat gjord på lokala råvaror. Den vackra miljön i den inglasade verandan med utsikt över berg och hav gör upplevelsen fullkomlig. Även restauranger som Brandstationen och Mölle Krukmakeri är säkra kort för en smaklig måltid, och förstås anrika Grand Hotell Mölle med sin utsikt över Öresund. Gästhamnen i Mölle vindskyddas endast från ett håll av hamnpiren, vilket ibland kan skapa problem med vågor som drar in. Sedan 2018 har ett upprustningsarbete pågått med förstärkningar av kajer och pirar. Även utemiljön i hamnområdet har fått sig ett ansiktslyft. Allt beräknas vara helt klart inför båtsäsongen 2020. För den som vill aktivera sig finns en hel del att ta sig för, bland annat ett kajakcenter och Mölle Golfklubb. Är du vågsurfare är det ofta fina förhållanden här i Mölle och det genomförs flera tävlingar här varje år.

 

Gästhamnen i Arild

Arilds gästhamn har 75 fasta båtplatser och beroende på vindförhållanden erbjuds även ett antal gästplatser. På Store Bro finns fem nya fiskebodar och här huserar sommartid Arilds Hamnfik som serverar ortens populära sillmackor. Du kan även köpa kulglass, kaffe och godis. Har du lust att bese dig har Arild sin alldeles egna vingård där du kan bevittna hur framställningen av vin går till, och när vädret tillåter finns många klippbad att besöka. Precis som i Mölle finns en utomhuspool för barn. Skulle vädret inte tillåta något bad så ligger populära Hotell Rusthållargården med sin spaavdelning mitt i Arild. Hotellets takterrass bör besökas med eller utan spaupplevelse, bara föra att ta del av den härliga utsikten över havet. Önskar du göra en liten utflykt och suktar efter en riktig BBQ, och då menar vi en riktig BBQ-upplevelse, rekommenderas en promenad till Holy Smoke BBQ. Vi vågar lova att den lite dryga 30 minuternas promenad är väl värd mödan, och har du tur så prickar du in ett av deras musikarrangemang i sommar där bland annat Jill Johnsson, Uno Svenningson och Plura spelar.

Andra gästhamnar att besöka längs Kullahalvöns kust finns i urmysiga Höganäs, Viken och Domsten. Mer hamninformation hittar ni här i guiden.

 

Natursköna Bjärehalvön

Bjärehalvön är den norra halvön belägen mellan Laholmsbukten och Skälderviken och liknas ibland med Provence och Bretagne, och som besökare bjuds man här på naturupplevelser utöver det vanliga. Området är också känt som stockholmarnas sommarparadis med Torekov i spetsen. Klimatet på halvön är så gynnsamt att största delen av Sveriges färskpotatis odlas här. Det är alltså stort fokus på naturen här på Bjärehalvön, och tycker du om att vandra har du kommit rätt. Skåneleden erbjuder ett flertal vandringsleder med varierande svårighetsgrader och du väljer helt efter egen förmåga. Kuststräckan ger naturligtvis flertalet möjligheter till bad, främst då klippbad. Kommer du till Bjärehalvön med båt finns tre populära gästhamnar att upptäcka.

 

Båstad Gästhamn

Båstad ligger i den södra delen av Laholmsbukten och är en av Sveriges mest fantastiska sommarstäder. Bjärehalvön erbjuder ca 170 evenemang, både stora och små. Allt från firandet av nypotatisen till den välkända Tennisveckan i juli månad.  Här spelar några av världens bästa tennisspelare och drar besökare både från havet och torra land. Den välordnade gästhamnen har 30 gästplatser och bästa läget omringad av restauranger och kaféer, nära till badstränder, centrum och förstås tennisbanorna. Det finns bra buss- och tågkommunikationer och för den som har sin fyrfota vän med, finns även en hundbadstrand i närområdet.

 

Torekovs Gästhamn

Torekovs gästhamn ligger i gamla hamnen vid den yttre bryggan, öster om piren. Badorten är känd som stockholmarnas badparadis och sommartid lever den upp ordentligt. Hamnen var från början en enkel fiskehamn och denna pittoreska lilla by utgör en fantastisk plats under din båtsemester. Här finns mycket att se och göra som sommarturist. Bara att strosa runt i Torekovs hamnområde kan vara upplyftande tack vare närheten till glasskiosker och det rika utbudet av restauranger och butiker. Hamnen utgör också en samlingsplats för både invånare och turister under sommarmånaderna. Strax utanför Torekov ligger Hallands Väderö dit en turbåt avgår en gång i timmen och här kan man ägna sig åt att vandra i växlande naturmiljöer längs någon av de vandringsleder som finns. Det finns också flertalet möjligheter till bad och krabbfiske och man kan besöka natur – och kulturmuseet i Kappelhamn.

 

Ängelholms Gästhamn

Ängelholm är en trevlig liten krukmakarstad med stort utbud. Shopping erbjuds i en mix av större klädkedjor och små butiker och när du behöver vila finns ett stort urval av mysiga caféer och restauranger att slå sig ned på. Här finns närhet till en 5 km lång sandstrand, och för den äventyrslystne som vill få upp adrenalinet finns äventyrsparken Upzone där du kan klättra bland trädtopparna eller susa fram i den 120 meter långa linbanan. Du kan även spela Combat Archery Tag och Outdoor Escape Game, och för de mindre familjemedlemmarna finns glasstuga och flertalet lekplatser. Skånetrafikens bussar stannar i närheten av temaparken (hållplatsen heter Ängelholms Hembygdspark) och resan tar ca 5 minuter från centrala Ängelholm.

Ängelholms Gästhamn är stor och modern och ligger vid Rönneåns utlopp i Skälderviken. De flesta av båtplatserna ligger vid flytbryggor och hamnen har ett bra väderskydd så det förekommer nästan ingen vågbildning alls. Som båtturist här har du ett komplett utbud av service, det finns allt från sjömack och miljöstation till restauranger och lokaltrafik. Vi kan garantera att du inte saknar något. För den hungrige ligger Engelholms Hamnkrog nära till hands.

En båtsemester till nordvästra Skåne med Kulla- och Bjärehalvön är inget man ångrar, snarare tvärtom. Du ångrar dig om du inte upplever den här fantastiska delen av vårt vackra land.

Text: Susanne Barthold

Annons
Annons - Välkommen till Gävle!Annons - Välkommen till Gävle!
Annons
Annons - Bara godkända varor över gränsenAnnons - Bara godkända varor över gränsen
Annons
Annons - Välkommen till Valdemarsviks gästhamnar!Annons - Välkommen till Valdemarsviks gästhamnar!
Annons
Annons - KustbevakningenAnnons - Kustbevakningen