Limhamn – en bekväm hamn med närhet till bad och nöje

Tre nautiska mil sydväst om Malmö hamn ligger Limhamns småbåtshamn, som med sina 1000 platser är en av södra Sveriges största. Här är det nära till både sandstrand och shopping, och det finns flera trevliga restauranger att välja på nere i hamnområdet.

Båtlivet i Limhamns småbåtshamn är smidigt med el och vatten vid varje plats och all service som kan behövas under en vistelse. Under säsong är det full fart i hamnen med flera restauranger, grillplatser och marincentrets utbud för båtägare. Det finns allt från varv, till segelmakare och båttillbehör. Utsikten över Öresundsbron är imponerande när man njuter sköna bad på Sibbarpsstranden eller tar en cykeltur längs med havet. Stadsbussen går direkt från hamnen till Malmös stadskärna.

Mycket att göra

Limhamn har en lång historia av kalkbrytning vid ett av norra Europas största dagbrott. Kalk som sedan användes i tillverkningen av cement häromkring. Brytningen upphörde dock för 20 år sedan och numera är Kalkbrottet ett naturreservat väl värt ett besök, med storslagen utsikt över Öresund och den skånska slätten. Det finns över 1400 olika djur- och växtarter i det gamla kalkbrottet och här är chansen också stor att se rovfågel.

Namnet Limhamn betyder förresten kalkhamn, och härstammar från den brygga som tidigt byggdes här för att kunna skeppa iväg kalken. Idag är Limhamn mest känt för att vara Öresundsbrons fäste på den svenska sidan, och här njuter man gärna en promenad i solnedgången med bron i förgrunden. Limhamn är också en av Malmös snabbast växande delar, och har både ett rikt serviceutbud och en vacker miljö med naturen runt hörnet.

Nere i småbåtshamnen har Malmö Segelsällskap sin egen restaurang Kajuteriet i klubbhuset – där man kan äta dagens, á la carte eller bara ta en kall öl. I fiskehamnen en kort promenad bort ligger Limhamns Fiskrökeri med sina delikatesser från havet att avnjuta på plats eller att ta med till båten. För en enklare måltid finns Hamngrillen, eller vill man grilla själv erbjuder hamnen tre grillplatser för besökare. Matvaror finns att köpa i samhället en promenad bort, eller en kort bussresa till närbelägna stormarknader.

Under sommaren anordnas allsångskvällar i småbåtshamnen med inbjudna gästartister och man välkomnas att slå sig ner i gröngräset med egen picknickkorg. Under fyra sommardagar i slutet av juli arrangeras den populära hamnfestivalen i både småbåts- och fiskehamnen i Limhamn. Programmet innehåller aktiviteter på och vid havet för barn och vuxna, mat, konst och musikunderhållning under både eftermiddagen och kvällen.

Lätt att ta sig runt

I det platta skånska landskapet cyklar man gärna, och hamnkontoret lånar kostnadsfritt ut cyklar för en tur längs med vattnet. Alternativt trampar man på fem kilometer in till Malmö city och njuter den historiska stadskärnan runt Lilla Torg eller de moderna affärsstråken runt Triangeln. Cykelvägarna är säkra för hela familjen och bjuder på fina vyer.

De gröna stadsbussarna stannar nere i småbåtshamnen och tar dig snabbt till Malmö centrum, eller till det nya fräscha köpcentret Emporia i Hyllie. Därifrån tar man också tåget mot Köpenhamn och befinner sig i den danska huvud­staden på mindre än en halvtimme.

 

Allt som behövs för en bekväm vistelse

Hamnkontoret har öppet året runt och erbjuder fri Wi-Fi i hela hamnen. Under säsong (15 april – 31 oktober) lånar man ut nyckelkort till toaletter och dusch, samt erbjuder tvättmöjligheter. Gasol finns till försäljning och påfyllning av bränsle kan ske från kortautomat dygnet runt. Latrinsug finns i närheten av LSS klubbhus. Förtöjning sker vid kaj med akterpålar och gästande båtar kan angöra platser som markerats med grön skylt. Hamnen är också en populär ställplats för husbilsfolket som får ta del av hamnens service. Kanske är det dags att sammanstråla i Limhamn med släkt eller vänner som håller sig till vägarna under semestern?

Text: Marie Onäng

<

Annons
Annons - Dockan Marina - Gästhamnen mitt i Malmö cityAnnons - Dockan Marina - Gästhamnen mitt i Malmö city
Annons
Annons - Glad sjösäker sommar!Annons - Glad sjösäker sommar!
Annons
Annons - Upptäck Estlands och Lettlands kustlinje!Annons - Upptäck Estlands och Lettlands kustlinje!
Annons
Annons - Glad sjösäker sommar!Annons - Glad sjösäker sommar!