Luleå – solsäkert och nära till allt

Ettans båthamn ligger knappt 200 meter från stadskärnan, så här lägger man till mitt inne i Luleå. Staden som år efter år toppar listan över flest soltimmar bjuder både på fina bad och massor av kultur.

I den alldeles nyrenoverade hamnen finns det 50 platser för gästande båtar och alla bekvämligheter man kan önska sig. Gästhamnen ligger väl skyddad i inre delen av hamnen och här finns också restaurang Södra Hamn, med fullständiga rättigheter och en gemytlig uteservering. Utöver det välutrustade servicehuset SeaSide Resort erbjuds 10 ställplatser för husbilar.

På upptäcktsfärd i staden

Luleå är känd som en av de mest solsäkra platserna i Sverige och det njuter man gärna på en av de många badplatserna, som finns runt om i staden. För den som vill byta böljan mot fast mark under fötterna finns det många sevärdheter att besöka på gångavstånd från hamnen. Gammelstads kyrkstad är idag världens största och bäst bevarade kyrkstad och finns med på UNESCO:s lista över omistliga världsarv. Här låg Luleå för drygt 400 år sedan och detta var även navet för handeln i norra Sverige. På grund av landhöjningen fick Luleå och den livsviktiga hamnen flyttas till dagens läge, men kvar blev den medeltida kyrkan och de många kyrkstugorna. Både kyrkstaden och det intilliggande friluftsmuseet Hägnan, med djur i hagarna, är uppskattade besöksmål för hela familjen. Om tid och ork räcker till rekommenderas en gångtur ner till Gammelstadsviken, där många spännande fågelarter häckar under sommaren. Med lite tur ser man också en bäver som bygger bo eller en älg som simmar över sjön.

I centrala Luleå kan man följa konststigen som går längst Gültzauudden med flera konstverk av lokala konstnärer, eller göra ett besök på Norrbottens Museum i Hermelinsparken. Här finns utställningar över Norrbottnisk folklivshistoria, såväl som om samisk historia. Här i centrum hittar du också Sveriges nordligaste domkyrka. Om du kommer på besök i början av juli (4–7) lär du upptäcka att Luleåborna går man ur huse för Luleå hamnfestival. Detta som är ett av Norrlands största evenemang lockar både lokala och större välkända artister. Fritt inträde och full fart i hamnen. Om solen mot förmodan lyser med sin frånvaro finns Luleå Science Center där barn och vuxna upptäcker tekniken i vår omvärld, tittar på spännande utställningarna eller ser en visning av stjärnhimmeln i planetariet. Eller så styr man kosan mot Kulturens hus vid norra hamnen med konsertsalar, bibliotek, konsthall, restaurang och café.

 

Vackert så det förslår

Luleå skärgård består av drygt 1300 öar, kobbar och skär och är en del av vår nordligaste övärld som sträcker sig längs med Bottenviken.  Många tycker att detta är en av de vackraste skärgårdarna i landet, som också erbjuder ett rikt och annorlunda växt- och fågelliv, och en välbevarad historia. Floran och faunan är unik på öarna och i skärgården växer hjortron, havtorn och åkerbär. I vattnet simmar strömming, sik, lax, abborre, harr, gädda och löja. Håll också utkik efter sälarna som dyker upp längre ut i havsbanden. Skärgårdens badparadis nummer ett är Klubbviken Havsbad med milslånga stränder och restaurang och aktiviteter. Men med båt har man lyxen att hitta en egen badvik eller lägga till vid naturhamnar och ha hela öar för dig själv. Skärgården är vildvuxen, men på samma gång flack, lättåtkomlig och säker för barn. En del öar har varit bebodda i hundratals år och längst ute i havsbandet ligger Rödkallen, Kluntarna, Småskär och Brändöskär. Här finns fiskarstugor, fyrar, fyrvaktarboställen, lotsstugor och timrade kapell att besöka. Att befinna sig ute i skärgården i sommarens magiska midnattsljus är en upplevelse man sent ska glömma.

 

Bekvämt i gästhamnen

Plats för gästande båtar bokas på Dockspot.com. Hamnens djup är 3,0 meter, förtöjning sker vid bom mot flytbrygga och det finns vatten och el på alla bryggor. Gästhamnsvärden (1 juni till 30 september) bistår gärna med information mellan klockan 8 och 22 (10 till 22 på helgen) och hamnen är nattbevakad. I avgiften ingår tillgång till gästhamnslokalen SeaSide Resort, där det finns kök med pentry, separat omklädningsrum för damer och herrar med dusch och wc, bastu och tvättstuga. I anslutning till hamnen finns också en lekplats för yngre besökare, medan Restaurang Södra Hamn erbjuder god mat och dricka för alla åldrar.

Text: Marie Onäng

Annons
Annons - Dockan Marina - Gästhamnen mitt i Malmö cityAnnons - Dockan Marina - Gästhamnen mitt i Malmö city
Annons
Annons - Bara godkända varor över gränsenAnnons - Bara godkända varor över gränsen
Annons
Annons - Välkommen till Valdemarsviks gästhamnar!Annons - Välkommen till Valdemarsviks gästhamnar!
Annons
Annons - Bara godkända varor över gränsenAnnons - Bara godkända varor över gränsen