Mälardalen – vikingarnas och adelns hemvist

Känn historiens vingslag och följ med på en tur runt Sveriges tredje största insjö!
Här förflyttas du till vikingatid, stormaktstid och 1700-tal. Runt Mälarens glittrande vatten finns ett pärlband av vackra platser för bad, slottsutflykter och kulturupplevelser.

Jag tänker mig en kopp morgonkaffe i en enslig naturhamn. Därefter ett litet dopp. Kanske en utflykt till en vikingagrav eller ett slott på dagen och varför inte en förhandsbokad gästhamn på kvällen, för att bunkra, få en riktig dusch och lyxa till det på hamnkrogen. Många har ju luftiga uteserveringar och blir jag tveksam så hör jag av mig till dem och kontrollerar hur det ser ut i år.

Mariefred

Färden börjar på Södra Björkfjärden och vi beger oss mot Mariefred. När vi girat ner mot Mariefred ligger Herrestaviken om styrbord. På vägen möter vi kanske ångfartyget S/S Mariefred. Hon har gått traden sedan hon byggdes 1903, fortfarande med samma ångmaskin.

Mariefreds gästhamn ligger centralt. Stads­kärnan manar till strosande i långsamt tempo, för att riktigt njuta av de små gränderna med be­byggelse från 1700- och 1800- talet, med småbutiker, torghandel och gallerier.

Mariefreds historia går tillbaka till 1370-talet, då stormrike riksrådet Bo Jonsson Grip lät bygga en borg på udden. Efter ett par hundra års ombyggnationer blev borgen så småningom det kungliga Gripsholms slott, under Gustav Vasa. Porträttsamlingen på Gripsholms slott lär vara fantastisk.

Efter att ha utforskat Gripsholms slott rekommenderar jag en historisk resa med ångtåget från museijärnvägens station i Mariefred. Här kan ni välja den populära turen ”Slott & Ånga” mellan Mariefred och Taxinge, som tar er i härligt tuffande takt längs Mälarens strand till Taxinge slott. Vid Taxinge finns tid att besöka slottsboden, ta ett bad vid stranden och frossa i slottets kakbuffé. Mätt på kakor och upplevelser tar ångfartyget Mariefred er tillbaka.

 

Stallarholmen

Mitt inne i Stallarholmen, alldeles vid brofästet, ligger Stallarholmens gästhamn. Här finns en välsorterad sjömack och vill du ligga kvar vid bryggan betalar du dygnshyra på macken.

Gula Industrihuset är väl värt ett besök, med småbutiker och ett utmärkt bageri. Värdshuset Gripen håller öppet med en rymlig uteservering. Det finns avhämtningsmeny för den som vill köpa med sig finmat till kvällen. Har ni cyklar? Förbi värdshuset går Brogatan, som leder ut till Selaön, Sveriges största insjö-ö. Här kan ni beundra Mälsåkers slott, ett av våra vackraste barockslott. Cykelturen är cirka sju kilometer.

 

Strängnäs

I Västerviken, mitt i hjärtat av Strängnäs, ­ligger den fina gästhamnen. På sommarhalvåret blommar staden upp med hamnen som centrum. Här kan du flanera bland bodar, butiker och caféer.

Det var vid Strängnäs domkyrka Gustav Vasa utropades till kung år 1523. Runt kyrkan finns äldre kvarter och sommartid kan du ta med picknickkorgen och njuta av utsikten runt den gamla väderkvarnen. På halvön i centrum, Visholmen, myllrar det av liv på somrarna, med pop-up-restauranger och ­aktiviteter för både barn och vuxna. Grassagården är en borgargård på Kvarngatan, nära Strängnäs kvarn. Den äldsta av byggnaderna är från början av 1600-talet. Här finns café och på somrarna hålls ibland teater- och musik­evenemang.

Besök gärna Hornuddens trädgård, någon mil norrut längs riksväg 55. Har du egen båt kan du förtöja direkt vid bryggan. Här bedrivs ekologisk odling med gårdsbutik och du kan äta gott på restaurangen eller fika på caféet. Öppet onsdag–söndag under högsäsong.

 

Sundbyholm

Sundbyholms gästhamn lär vara en av Sveriges bästa gästhamnar. Kräng på dig vandrarskorna och ta med kikaren – området är ett naturreservat med promenadslingor och vandringsleder. Njut av Mälarens längsta naturliga sandstrand, Europas nordligaste bokskog och ett rikt djurliv. Ett stenkast från Sundbyholms slott finner du Sigurdsristningen, en av vårt lands förnämsta fornminnen. I omgivningarna finns många utflyktsmål, gårdsbutiker, cafeér och Sundbyholms travbana.

 

Eskilstuna

Från Sundbyholm är det bara en halvtimme med cykel till charmiga Eskilstuna. Här finns ReTuna, världens första Återbruks­galleria helt avsedd för återvunna och restaurerade varor.

Parken Zoo är ett av Eskilstunas största besöksmål och för många barnfamiljer ett givet utflyktsmål. Bekanta dig med tamdjur och se exotiska djur, åk karusell och ta ett dopp i utomhusbadet – allt på samma biljett.

 

Torshälla

Följ Torshällaån till gästhamnen i Torshälla och upplev den 700-åriga kulturpärlan. Holmberget med den vackra skulpturparken erbjuder slingrande gångar, statyer och vacker utsikt mot gamla Torshälla. Blandningen mellan klassiska och moderna verk gör atmosfären i parken speciell. Upplevelsen blir som att ströva omkring i en konstateljé med rik variation av konstverk, fast utomhus! Titta också förbi Torshälla kyrka, som har unika takmålningar av Albertus Pictor. På Ebelingmuseet kan du se keramik, målningar och skulpturer av Allan Ebeling.

Inte långt från Torshälla hittar du Mälarbaden, med Mälarbadens golfbana som har egen gäst­brygga och Butikerna på Wäsby, en gårdshandelsplats i vacker miljö med inredning, keramik, viltkött, ­delikatesser och bistro.

 

Strömsholms kanal

Nu är det dags för kulturminnesmärkta Strömsholms kanal. Ta sikte mot Borgåsunds restaurang, där du kan äta svensk husmanskost med en touch av det franska köket. Sedan har du elva mil av upplevelser genom 26 slussar. Kanalen går från Strömsholm i söder via Hallstahammar till Smedjebacken i norr. Utmed kanalen hittar du kungliga Strömsholms slott och världsarvet Engelsbergs Bruk.

ÅsbySkantzen-området i Hallstahammar är ett kulturområde där du kan uppleva och ta del av Strömsholm kanals historia. På området finns café och butiker. Bland annat hittar du populära Åsby Hem & Trädgård och Åsby Kött & Vilthandel cirka 500 meter från Skantzen.

Vid Ängelsberg och sjön Åmänningen hittar du Oljeön. Här finns lämningarna efter ett oljeraffinaderi som för hundra år sedan var ett av världens största och är idag ett av det äldsta bevarade. Sjön är för övrigt den största i vattensystemet Strömsholms kanal. Via Söderbärke når du till slut Smedjebacken, en av Sveriges högst belägna hamnar, 100 meter över havet. Det är en populär hamn med alla bekvämligheter och bland annat ett bevarat gammalt lokstall och ångbåtsbrygga.

 

Västerås

Vi lämnar Strömsholms kanal och beger oss österut, till Västerås. Det första du ser är kanske den röda stugan i vattnet mitt i Västeråsfjärden. Det är Utter Inn, ett spännande undervattenshotell! Här sover ni under ytan och ser fiskarna simma förbi. Boka rum via booking.com.

I Västerås gästhamn finns det gott om plats, men förboka gärna på dockspot.com så är du säker. Har du tonåringar med? Intill hamnen ligger Löga skatepark och Västerås Cable Park. Här dras man fram av en eldriven lina och den som vill kan testa de hopp som finns, som wakeboard på vatten.

Mälarpromenaden är en fyra kilometer lång gångväg längs med vattnet, från Lögastrand till Lasse Färnlöfs plats. Följer du den kommer du till det gamla ångkraftverket från 1917, som nu inrymmer industriromantiska Steam hotel, med härligt spa. Vägg i vägg ligger actionbadet Kokpunkten.

Frösåkers Brygga en bit österut är ett unikt besöksmål. Här finns Sveriges största flytande båtmuseum, med över 20 vikingaskepp och allmoge­båtar. Upplev vikingalivet och njut av hemgjord glass. Stannar du här över dagen kan du bada, njuta av god mat på bryggan och vandra runt på stigarna i naturreservatet. Du kan spela golf eller padel på Frösåker Golf & Country Club.

 

Enköping

Enköpings parker är bland Sveriges allra vackraste och varierar med olika teman och växtlighet. Lägg till i Enköpings hamn och botanisera. ­Kronan bland parkerna är Drömparken och under försommaren blommar ­magnolia och bergskörsbär i vitt och rosa, tillsammans med tulpaner och andra lökväxter. Under sensommaren tar de prunkande perennerna plats. Ett populärt gångstråk är Åpromenaden, med de fina idéträdgårdarna och spännande konstverk i betong och järn.

Stora torget i Enköping är stadens vardagsrum, med plats för handel, serveringar och ibland underhållning. På åskrönet med utsikt över Enköping ligger Vårfrukyrkan, en stenkyrka från 1100-talet. Du kan titta på runstenar vid till exempel Afzelii­plan och i Skolparken. Enköpings museum på Rådhusgatan 3 brukar ha fina utställningar och i samma hus finns även turistinformationen.

Gröngarnsåsen har du en fin utsikt över landskapet och kanske lockar det till att även promenera Dyarna runt, en sträcka på tre kilometer.

Välkommen till underbart natursköna, kulturrika och historiska Mälaren!

Text: Inger Svendsen

Annons
Annons - Välkommen till Gävle!Annons - Välkommen till Gävle!
Annons
Annons - Bara godkända varor över gränsenAnnons - Bara godkända varor över gränsen
Annons
Annons - Visit ValdemarsvikAnnons - Visit Valdemarsvik
Annons
Annons - Bara godkända varor över gränsenAnnons - Bara godkända varor över gränsen