Malmö – liv och rörelse på kajen

Dockan Marina med sina många gästplatser ligger mitt i Malmös nya och populära område Västra Hamnen. Här bjuds på vackra promenader längs havet, myllrande folkliv på uteserveringarna och modern arkitektur i närområdet.

Oavsett om man kommer söder- eller norrifrån eller återvänder från danska vatten i Kögebukten, så märker man med all säkerhet när man närmar sig Malmö och Dockan Marinan. När man siktar imponerande landmärken som Öresundsbron och den vridna skrapan Turning Torso har man inte långt kvar. Dockan Marinan ligger skyddad från väder och vind i området som förr huserade Kockums varv, men som nu blivit Malmös nyaste och mest pulserande stadsdel. Här tar man gärna långa promenader med vacker utsikt över Öresund, och under vägen stöter man på spännande och nyskapande arkitektur med den imponerande Turning Torso i centrum. Runt hamnen och på några minuters promenadavstånd finns ett stort urval av restauranger, caféer och salladsbarer. Flera av dem med härliga uteserveringar direkt vid vattnet. Familjens ungdomar gör säkert gärna ett besök vid Europas största utomhusskatepark Stapelbäddsparken, och djuphavsbadet Scaniabadet lockar under sommarens soliga dagar.

Promenera till stadens centrum

Efter 15 minuters promenad når man Malmös gamla stadskärna, och på vägen passerar man dess nyaste stolthet Malmö Live. Detta är ett modernt stadskvarter med konserthus, kontor, bostäder och restauranger som är väl värda ett besök. Inne i staden njuter man i en av de många lummiga parkerna, hänger med i stadens puls med bra shopping, eller lär mer om dess historia på museum. På fina sommardagar är både Kungsparken och Slottssparken givna utflyktsmål för picknick och promenader, eller så väljer man Pildammsparken för att titta på det rika fågellivet runt dammarna. I ett lummigt grönområde mitt i Malmö hittar man Malmö Museer i Malmöhus slott som är Nordens äldsta bevarade renässansslott med vallgrav och allt. Slottet rymmer flertalet utställningar och rakt över gatan finns Teknikens och Sjöfartens hus med ubåten U3 som besökare får uppleva från insidan.

Till Möllevångstorget beger man sig för den livliga marknaden på dagen. Under kvällen är Möllan, som torget kallas i folkmun, en av de krogtätaste mötesplatserna i Malmö med dofter och smaker från all världens kök. Om man besöker staden under veckan när Malmöfestivalen (10–17 augusti) går av stapeln, hamnar man mitt i fest och musik på gator och torg. Konserter, matupplevelser, dans, tävlingar och spännande teaterföreställningar erbjuds och all underhållning är gratis. Både Kv. Caroli och Triangeln är fräscha nyrenoverade gallerior i centrum med restauranger och ett brett utbud av butiker. Emporia heter det omtalade shoppingcentret i Hyllie med bra shopping, restauranger och caféer i tre plan och en stor park på taket. Stadsbussen eller tåg från centralstationen eller Triangeln tar dig hit. På sommarkvällar beger sig malmöborna till Lilla Torg som bjuder på ett hektiskt uteliv med god mat på mysiga ute­serveringar.

En tur till grannlandet

Med bara en 20 minuter lång tågresa över Öresunds­bron är det lockande att ta en dagstur till Köpenhamn.  Öresundstågen går var tjugonde minut från centralstationen, som man når med stadsbuss eller en lagom promenad från båten i Dockan Marina. Många som besöker Köpenhamn över dagen checkar in på Tivoli, äter en röd pölse till lunch och shoppar sedan loss i den danska ”byen”, innan de återvänder till den svenska sidan fyllda av storstadens intryck.

Bemannat och bekvämt

Gästhamnen i Dockan Marina är öppen året runt och plats bokas på Dockspot.com. Djupet mitt i hamnen är ca 3,75 meter. Längs den östra kajen är djupet ca 2,7 meter allra närmast kajkanten, medan det på den västra sidan är ca 1,65 närmast kajkanten. Det blir dock snabbt djupt om man kommer ut någon meter från kajkanten. Förtöjning sker vid y-bommar och mellan pålar. Hamnen är bemannad under de flesta vardagar året runt och under högsäsong även på lördagar och söndagar. Vatten och el är tillgängligt på bryggorna och detta, liksom bredband och lånecyklar ingår i hamnavgiften. Vid betalning av hamnavgiften erhålls kod till dusch och wc, och det finns också en tvättstuga som kan bokas och användas dygnet runt.

Text: Marie Onäng

Annons
Annons - Dockan Marina - Gästhamnen mitt i Malmö cityAnnons - Dockan Marina - Gästhamnen mitt i Malmö city
Annons
Annons - Glad sjösäker sommar!Annons - Glad sjösäker sommar!
Annons
Annons - Få maten till skärgården!Annons - Få maten till skärgården!
Annons
Annons - KustbevakningenAnnons - Kustbevakningen