Nynäshamn – Stockholms södra skärgårdsparadis

Nynäshamn ligger nästan längst ner på Södertörn, den stora halvön söder om Stockholm. Utanför hamnen ligger havet öppet och inte långt bort ligger skärgårdens södra utpost Landsort med den stora fyren som du kan se på 20 distansminuters håll.

Hamnen har ett perfekt läge, innanför den naturliga vågbrytaren som Bedarön utgör. Dessutom går pendeltåg hit varje halvtimme och tågresan tar cirka en knapp timme från Stockholm City.

Nynäshamns gästhamn

I den centrala hamnen samsas små och stora fritidsbåtar med fiskebåtar, skärgårdsbåtar och färjor. Den 380 meter långa vågbrytaren som skyddar från nordlig vind knyter ihop hamnen med en träklädd havstrappa som löper längst hamnområdet.

Den stora gästhamnen har plats för 300 fritidsbåtar och platser kan bokas via Dockspot.com. Strax innanför ligger hamnstråket, där man kan släntra mellan caféer och njuta på krogar med soldäck. Bland de röda små hamnbodarna kan du njuta av delikatesser från det lokala fiskrökeriet eller bara ta en fika. Här säljs konst och hantverk, antikt och annat smått och gott. Ute på Frejas Holme är en minigolfbana belägen som är skoj för stora som små. Vill man utforska ett större område kan man hyra cykel hos Nynäshamns Besökscenter och utforska det böljande Södertörnslandskapet norrut med runstenar, badvikar, ridstigar, vackra cykelvägar och golfbanor.

Ölbryggeri och spahotell

Under sommarhalvåret håller Nynäshamns Ångbryggeri sin visningspub öppen för provsmakning och guidade turer erbjuds i bryggerilokalerna. Här brygger man allt från klassiker som Landsort Lager och Bedarö Bitter till unika specialbrygder. Ett måste för ölälskare!

Vid hamnen finns den vackra kustvägen Strand­vägen, lokalt känd som Ringvägen. Den byggdes i samband med OS 1912 och är en populär promenadväg, med utegym och fina badplatser.

Längs vägen kan du göra en avstickare och ta bron ut till ön Trehörningen. Här stoltserar Nynäs Havsbad med lyxigt spa, hotell och restaurang i toppklass. På Trehörningen finns många vackra sekelskiftsvillor och ett gammalt vattentorn med fantastisk utsikt över skärgården och havet.

Nynäshamns Segelsällskaps gästhamn

Bara 15 minuters promenad söderut finns en gästhamn hos Nynäshamns Segelsällskap, NSS. Sedan 1915 har NSS varit en mötesplats för båtmänniskor och arrangör av VM, SM, NM och mängder av andra regattor. Gästhamnen finns vid T-bryggan vid klubbhuset i Fagerviken. Det finns sju boknings­bara gästplatser via Dockspot.com och gäster har tillgång till toaletter, duschar, bastu och tvättstuga.

Vid bryggorna inne i Fagerviken sjuder det av liv på somrarna. Här arrangeras populära seglarläger för barn och ungdomar. I Piratseglarskolan får de minsta barnen, mellan 5 och 7 år gamla, lära sig om båtar och båtvana med leken som främsta verktyg. Seglarläger erbjuds i olika nivåer för barn och ungdomar upp till 20 års ålder.

Lugn och ro på Landsort

Landsort är Stockholms skärgårds sydligaste utpost och något av det vackraste Nynäshamn har att visa upp. Öns mest kända sevärdhet är den magnifika Landsorts fyr som är Sveriges äldsta. Landsort har en imponerande lotshistoria, en slående vacker natur och ett ovanligt rikt fågelliv.

På den norra delen av ön finns en sommaröppen gästhamn och Landsorts Stugor för uthyrning året runt. Här kan du också hyra badtunna, bastu, cykel och kanot. Nyfikna besökare tittar också på det vackra Kapellet och historiska platser som Pestkyrkogården och den magiska Kustlabyrinten.

Smidig kajak eller äventyrlig surfbräda

Är du fast besluten att hålla dig till båtlivet, men vill kunna gå in i småvikar och göra spontana strandhugg i närheten? Då kan du hyra kajak bland annat hos Nynäs Kajak & Upplevelse och ge dig ut bland kobbar och skär. Stanna till vid någon av sandstränderna och bada och ät picknick.

Torö stenstrand är vida känt bland Sveriges surf­entusiaster. Bästa surfingen är vid lågtryck med hård sydlig vind. Torö hittar du två mil sydväst om Nynäshamn och lämpar sig bäst för lite mer erfarna surfare. Härifrån kan Torö Kajak ta med dig ut och paddla i Stockholms södra skärgård i de fantastiska vattnen runt Torö, Landsort, Nynäshamn och Trosa.

Nynäshamns Skärgårds Cup

Nynäshamns Segelsällskap inbjuder till Nynäshamns Skärgårds Cup den 31 augusti. Den prestigefyllda seglingstävlingen som årligen går av stapeln på samma vatten som OS-seglingarna tog plats 1912 är en av de största seglingstävlingarna i Sverige och ett mycket uppskattat familjeevenemang. Med cirka 150 startande båtar brukar denna händelse bli en riktig folkfest.

Nynäs Offshore Race

Det mesta som är motordrivet och som man kan köra fort på vattnet med hör hemma på Nynäs Offshore Race, som går av stapeln i augusti. Det gäller allt från traditionella galoscher (hydros), enskrovsbåtar, katamaraner, gummibåtar till jet ski och vattenskotrar. Nynäs Offshore Race är en fartfylld tävling med proffsiga besättningar som visar hur man snabbast tar sig fram genom vågorna.

Text: Inger Svendsen

Annons
Annons - Välkommen till Gävle!Annons - Välkommen till Gävle!
Annons
Annons - Bara godkända varor över gränsenAnnons - Bara godkända varor över gränsen
Annons
Annons - Visit ValdemarsvikAnnons - Visit Valdemarsvik
Annons
Annons - Upplev Ekerö!Annons - Upplev Ekerö!