Tanumstrand – allt för en bekväm vistelse

Tanumstrand är en av Bohusläns pärlor som man hittar strax söder om Grebbestad. Härifrån trakten kommer de bästa ostronen, historiens vingslag gör sig påminda i hällristningar och en dagstur ut till Väderöarna får man inte missa.

Gästhamnens 30 bokningsbara platser ligger i direkt anslutning till den havsnära anläggningen som även erbjuder hotell och stuguthyrning.  Hamnens gäster har full tillgång till kafé och restauranger, underhållning, pool och gym. Från Tanumstrand gör man spännande båtutflykter, eller tar landvägen till naturupplevelser och någon av de klassiska kustorterna som lever upp under sommarhalvåret.

Det kretsar runt havet

Internationella gastronomer är överens om att några av de bästa ostronen plockas just här utanför Grebbestad. Delikatessen kan avnjutas på Tanumstrands restaurang Latitud uppe på bryggan med utsikt över havet, eller så väljer man något av allt annat gott som serveras. Pizzeria Udden säger sig vara västkustens mest havsnära pizzeria, och efter maten kilar man gärna in på Glass- och godishuset. Hela sommaren erbjuds After Beach-underhållning och barnen har ett rikt utbud av aktiviteter att välja på i Krabbklubben. Kanske spelar ni äventyrsgolf tillsammans eller tar en härlig promenad längs havet och klipporna. Från Tanumstrand är det gångavstånd till Grebbestad där man njuter kustidyllen och gärna tar en fika på ett mysigt kafé. Under sommaren är detta en livlig ort vid fjorden med många mysiga matställen på bryggpromenaden, olika aktiviteter och shopping.

 

Läge för utflykt

När man har njutit de salta baden från klipporna eller sandstranden finns det i närområdet flera spännande naturupplevelser. Vid Tjurpannan som är ett kustområde på Tanumsnäset möter havets kraft fastlandet i ett riktigt skådespel. I naturparken Otterön finns flera insektsarter som är helt unika för området och mycket annat att se. Det lilla idylliska fiskeläget Fjällbacka har blivit känt genom Camilla Läckbergs böcker som utspelar sig här. Men verklighetens Fjällbacka bjuder på sin välkända ansjovis och en vacker skärgård, istället för mordgåtor och ond bråd död. Dock erbjuder man besökaren guidade ”mordvandringar” i böckernas fotspår.

Rakt västerut från orten ligger ögruppen Väderöarna som består av 365 karga skär och klippholmar. Här bodde förr de skickligaste lotsarna och i lotsfamiljernas hus bedrivs idag Väderöarnas Värdshus, där man också kan lära om det tuffa livet ytterst i havsbanden. Den som är nyfiken på att upptäcka mer om forntiden vill säkert besöka hällsristningsområdet i Tanum. På Vitlyckehällen finns närmare 300 inhuggna figurer som visar livet under bronsåldern och i området runt om finns många kända scener. Hällristningarna är så unika att de finns med på UNESCO:s lista över världsarv och är spännande att upptäcka för hela familjen.

Klipporna vid havet i Tanumstrand bjuder också på härliga vandringar med underbar utsikt. Packa ryggsäcken med fika, eller en påse färska räkor och en flaska vin att njuta i solnedgången. Kanske pågår en av de populära skaldjursfestivalerna när ni är på plats och då är det läge att frossa i de lokala delikatesserna.

För att lära mer om inhemska djur kan man ta sig till den annorlunda djurparken Nordens Ark, eller besöka Havets Hus i Lysekil som visar den fantastiska världen under havets yta. För den som vill finns dykcenter och uthyrning av mountainbikes och kajaker i närheten av gästhamnen. Är det dags att shoppa eller bunkra ligger Tanum Shoppingcentrum cirka 15 minuters resa från Tanumstrand.

 

Tillgång till hotellanläggningen

Hamnen i Tanumstrand är liten och gemytlig och erbjuder 30 bokningsbara platser med fasta förtöjningslinor. Här lägger man till med fören eller aktern mot bryggan och hamndjupet är mellan 1,8–4 meter. I gästhamnen finns toaletter, duschar och tvättmaskiner och man har tillgång till landström och Wi-Fi (mot avgift). Hotellets reception fungerar som hamnkontor och där kan man också hyra vanlig eller elcykel. Som gäst i hamnen är man välkommen att nyttja hotellets restauranger, poolanläggning och nöjesutbud med levande musik och artister på scen.

Text: Marie Onäng

Annons
Annons - Dockan Marina - Gästhamnen mitt i Malmö cityAnnons - Dockan Marina - Gästhamnen mitt i Malmö city
Annons
Annons - Glad sjösäker sommar!Annons - Glad sjösäker sommar!
Annons
Annons - Upptäck Estlands och Lettlands kustlinje!Annons - Upptäck Estlands och Lettlands kustlinje!
Annons
Annons - Bara godkända varor över gränsenAnnons - Bara godkända varor över gränsen