Arholma
Arholma är en rejäl ö med genuin skärgårdsbebyggelse. Här kan du promenera på grusvägar, längs gärdsgårdar och genom lövskog. Delar av ön användes tidigare av försvaret, så nu kan turister besöka både bergrum och kustartilleribatterier. Fyll på förråden från butiken, ta en natt på vandrarhemmet eller besök skärgårdskapellet. Om du pallar trappor är utsikten från den gamla lotsutkiken båken från 1768 väl värd att se.
Fejan
Fejan är en av de yttersta bebodda öarna mot Ålands hav. Ön har en spännande historia. På 1800-talet härjade kolera, ön blev karantänsanstalt och i början av 1900-talet byggdes det stora sjukhuset Von Döbeln. Under andra världskriget inkvarterades runt tusen baltiska flyktingar i de forna sjuksalarna. Fejans Skärgårdskrog brann ner 2015, men den har nu återuppstått under ledning av krogprofilen Pelle Lydmar. Här bör du boka bord, köket har begränsad kapacitet och stället är populärt.
Lidö
Till Lidö kommer de som lockas av en ensam badvik, en blommande äng och en god middag på Lidö värdshus. Från gästhamnens glasskiosk till Österhamn, en populär naturhamn, vandrar man längs med strandängar under knotiga lövträd och hundraåriga tallar. Lidö Herrgård byggdes 1769 av en sjökapten och är nu en prisbelönt krog, som erbjuder boende i den ena flygelbyggnaden och konferenslokal i den andra. På Lidö fanns en bit in på 1900-talet landets största minkfarm med egen fiskeflotta. På 1940-talet blev ön sommarhem för utslitna husmödrar. I syfte att återställa det gamla jordbrukslandskapet startades 2002 det nuvarande jordbruket, med ett tjugotal nötdjur, några hästar och fokus på naturvård.
Furusund
Under 1800-talet var Furusund en högt ansedd bad- och kurort både i Sverige och utomlands. När du anländer till Furusund med båt lägger du till vid en av de mest traditionsrika skärgårdsorterna. Boka din gästhamnsplats via dockspot.com. Det här har varit ett populärt resmål alltsedan förra sekelskiftet och förekommer ofta i konst och musik. I Strindbergs novellsamling Fagervik och Skamsund stod Fagervik för Furusund och Evert Taube refererade till orten i sin Vals i Furusund. Här finns café och restaurang med uteservering och enklare varm och kall mat. Sugen på en flottare middag eller en maffig frukostbuffé? Boka bord på värdshuset!
Rödlöga
Redan under 1530-talet hade Rödlöga bofast befolkning. På ön finns en liten by med genuin, äldre bebyggelse och skärgårdens ostligaste lanthandel och café. Gammelstugan mitt i byn inrymmer ett litet museum. Det finns inga vägar, men slingrande stigar erbjuder fina promenader. Badklipporna mot havet på öns östra sida lockar till sol och bad. Missa inte den hemmagjorda skagenröran från Rödlögaboden.
Husarö
Husarö är en ö som ligger relativt skyddat vid Husaröledens början. Här finns Husarö Lotskrog med uteservering och skärgårdsmeny. Husarö finns omnämnt redan på 1200talet som Husarn i den medeltida färdrutten Kung Valdemars segelled. Det har funnits lotsar här sedan 1400-talet, men status som officiell lotsplats fick Husarö först 1740. På 1800-talet arbetade som mest femton lotsar på Husarö, men efterhand blev de färre och 1912 lades lotsplatsen ner. Sista lördagen i juli varje år firas Husarödagen med Husarömaran, skärgårdsmarknad och visning av lotsmuseet i Sundströmska lotsgården.
Finnhamn
Följ Husaröleden till ögruppen Finnhamn. Den består av tre öar; Stora Jolpan, Lilla Jolpan och Idholmen. Här finns vandrarhem, stugby, restauranger, gästhamn, bastu och ekologisk gårdsbutik. Flera härliga vandringsleder, båtluffarleder, eldningsplatser, badhällar och annat. Om du vill ha en paus från ruffen kan du boka boende i den 100 år gamla grosshandlarvillan, i stugbyn eller i sjölängor vid vattnet.
Ingmarsö
Innanför Finnhamn ligger Ingmarsö, med en levande skärgårdsbygd. Det finns en by med lägenheter och ungefär 100 personer bor på ön året runt. Här finns restaurang och affär, man kan hyra cyklar, roddbåtar och kajaker. Från södra bryggan kan man gå på vandring längs båtluffarleden över Kålgårdsön. På Brottö, den sydvästra delen av Ingmarsö, finns ett kulturreservat med traditionellt skärgårdsjordbruk. I början av juli är det Ingmarsöveckan med Sådrodden, en tävling för allmogebåtar med traditionella skärgårdsfarkoster som roddökor, storökor och sumpar. Badplats vid norra bryggan och vedeldad bastu vid gästhamnen på södra bryggan. Boka gästhamnsplats på dockspot.com.
Träskö-Storö
På Träskö-Storö finns en skyddad vik med släta berghällar där man kan förtöja båten. Inga moderna bekvämligheter, men en fantastisk ”flad”, där många båtar får plats utan att trängas. Härlig vedeldad bastu kan bokas och naturliga ängar och stigar finns att promenera på. Njut av kvällsmaten i solnedgången på klipporna ovanför bastun.
Möja
Möja är en av de största skärgårdsöarna. Här lever nästan 300 fastboende, men ön har ändå bevarat sin genuina karaktär. Det finns skola, post, butiker, flera restauranger, kyrka, hembygdsmuseum, gästhamnar, ett flertal sommarbutiker och en gammal dansbana. Huvudorten heter Berg och man kan promenera från hamnen till bageriet. Möjas stränder är inte så badvänliga, men med egen båt är det nära till Harö genom kanalen från Möja Söderfjärd och Harö krog, med fina badmöjligheter på flera av öarna på vägen.
Sandhamn
Sugen på lite fullt ös och partystämning? Då ska du åka till Sandhamn på Sandön. Spana in snygga båtar och ta en drink i kvällssolen. Vill du bort från glammet en stund kan du ta med picknickkorgen och strosa 20 minuter till Trouville, som har långgrunda badstränder på södra sidan. Alla möjliga aktiviteter finns; tennis, segling, minigolf, spa, cykel- och kajakuthyrning, hotell och flera restauranger.
Bullerö
Bullerö ligger cirka tre distansminuter öster om Nämdö. Bullerö är huvudö i Bulleröarkipelagen som är naturreservat. På Bullerö finns naturhamnar i Storbåtsviken i norr, Bodkobbshålet vid byn och Rävängsviken på östra sidan. Bullerö är en riktig pärla, med skärgårdens förmodligen gulligaste vandrarhem. Parstugan är sannolikt byggd år 1720 och Sjögrenska huset 1810. Husen är varsamt renoverade så att den gamla byggnadskulturen har bevarats. Det finns en fin vedeldad bastu med fantastisk sjöutsikt.
Ornö
Ornö var befolkad redan under bronsåldern. Jordbruk och boskapsskötsel var länge en försörjningskälla för öns invånare. Här har också brutits fältspat till porslinstillverkning. Hässelmara gård producerar och säljer grönsaker. Ön har sjömack och butik. Krogen vid Kyrkviken serverar vällagad mat baserad på traktens råvaror och från matsalen har man vacker utsikt över viken. Bredvid hamnen ligger Ornö museum och Ornö kyrka.
Fjärdlång
På Fjärdlång finns ”Thielska villan”, ett av skärgårdens pampigaste vandrarhem. Det här är en ö som är helt befriad från attraktioner – i stället finns här fantastiska badklippor och en vedeldad bastu.
Huvudskär
Huvudskär är en av skärgårdens yttre utposter, en fyrplats där lotsar och tullare var baserade fram till början av 40-talet. Nu är det en sommaridyll i direkt kontakt med öppet hav. Det gamla tullhuset är i dag vandrarhem.
Utö
Utö är en av de största öarna i Stockholms skärgård. Tillsammans med Ålö i söder är ön 13 kilometer lång med många väldigt fina badställen, cykelvägar och vandringsleder. Du möter också älg, rådjur och hjort på ön. Idag kan Utö erbjuda museum, kvarn, restauranger, nattklubb, kaféer, bageri, Ica, hotell, stugor, camping och en gästhamn. På Ålö ligger restaurangen Båtshaket som är en perfekt paus efter en cykeltur. Till Utö tar du dig med egen båt eller med Waxholsbolaget från Årsta och sommartid även från Stockholm city och Nynäshamn.
Nåttarö
Nåttarö har fantastiska sandstränder för den badsugne. Cyklar går att hyra och här finns en spännande snorkelled – som en naturstig under vattnet med informationstavlor, som berättar om fiskar och undervattensväxter.
Öja/Landsort
Landsort, eller Öja som ön egentligen heter, har anor från medeltiden. Ön är smal, drygt 500 meter från väst till öst, och som längst 4,5 km från gästhamnen Norrhamn till Landsorts fyr. Det finns handelsbod och pub. Ett vandrarhem har inretts i de gamla militärbarackerna och en restaurang i den gamla lotsutkiken.
Text: Inger Svendsen