Västerås – centralt läge med vacker utsikt

I Västerås Gästhamn får man det bästa av två världar. Stadskärnan ligger endast 10 minuters promenad bort, medan man från båten har en fantastisk sjöutsikt över Mälaren. I staden finns allt man kan önska av både kultur och shopping och skärgården bjuder på magiska naturupplevelser.

Gästhamnen ligger centralt i östra delen av Lögarängshamnen vid Svartåns utlopp, där det också finns en husbilsparkering. Båda är öppna året runt och bemannade maj till september. Till stadens centrum tar man sig snabbt till fots, eller så hoppar man på bussen eller ”sommartåget” som går under säsongen.

Med en rik historia

Genom tiderna har Västerås figurerat friskt både vid historiska händelser och inom tekniska innovationer. Domkyrkan med sitt imponerande höga torn och vackra spira är ett populärt besöksmål. Här ligger Erik XIV begraven, men eftersom sarkofagen var för kort tvingades man att hugga av hans fötter och lägga dem bredvid. Nere på Frösåker Brygga ligger stadens historiska skeppsmuseum, där man kan lära om bland annat det fornnordiska livet och fika på vikingakaféet Gudagott. På Vallby Friluftsmuseum kan man passa på att besöka hantverkare i deras ateljéer och butiker i idylliska miljöer, eller gå på historiska guidningar i jordbrukslandskap och stadskvarter.

I Västerås stadskärna hittar man ett antal shoppinggallerior och imponeras av den moderna Skrapan som höjer sig mot skyn. Äter gott gör man på klassiska Brasserie Stadsparken, italienska kvarterskrogen Limone eller nere vid vattnet på Kajplats 9, en kort promenad från båten. Om vädrets makter inte levererar under besöket i Västerås, erbjuder actionbadet Kokpunkten en minnesvärd upplevelse med bad till musik och neonljus. På Västerås flygmuseum kan man bli pilot för en dag i någon av museets flygsimulatorer.

Ridö-Sundbyholmsarkipelagen

Skärgården ligger mittemellan Västerås och Eskils­tuna och med egen båt får du en unik möjlighet att gå i land på både stora och små öar. Med sina 160 öar är detta Mälarens största skärgård. De två största öarna Ridön och Aggarön har mycket att erbjuda för dig som är intresserad av natur och kulturhistoria. Här vimlar det av minnen från förr och på öarna finns spår redan från järnåldern. Ridön är ett perfekt resmål för en dagsutflykt för att strosa runt på vandringslederna, titta på fornlämningar och fika eller äta lunch i ett gammalt magasin. Lägg till vid Lastudden på öns norra del eller vid Ormhäll på öns västra del.

På vackra Aggarön finns det grillplatser, vandringsstigar och möjligheter till bad.  Passa även på att besöka öns gamla fruktträdgård som lever kvar sedan 1600-talet. Det milda klimatet vid Mälaren gör öarna perfekta för fruktodling och härifrån såldes förr mängder av äpplen, päron och andra frukter in till städerna.  På öarna finns många växter, svampar och djur att hålla utkik efter. Här växer knotiga och mycket gamla ekar, spännande örter som lungört och tandrot, samt orkidéerna nästrot och nattviol.  Du har också möjlighet att få syn på vilda djur som älg, dovhjort, rådjur och vildsvin. Några av de fåglar som lever i området är rördrom, bivråk och mindre hackspett. Har du riktig tur kan du även få syn på havsörn.

Allt man behöver

Hamnen har 42 platser som enkelt bokas på Dockspot.com. Hamndjupet är cirka två meter och förtöjning sker vid pålar och bojar. Här finns även, husbilsparkering med 15 platser och en välutrustad serviceanläggning med duschar, bastu och separata omklädningsrum för damer och herrar. Serviceanläggningen har ett samlingsrum med matplats för sex personer, mikrovågsugn och kylskåp. Här finns också tvättstuga med två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp.

Gästhamnsservice och kiosk är öppen dagligen från 1 maj till 15 september. Dagtid är det kostnadsfritt att ligga förtöjd i gästhamnen. Om du önskar övernatta är dygnsavgiften från 200 kr, vilket inkluderar el, i mån av elplatser, samt tillgång till serviceanläggning. Latrintömning finns på kajen vid mastkranen cirka 400 meter väster om gästhamnen, och sopbehållare finns mittemot gästhamnens servicebyggnad. I hamnen finns även en sjömack. Vidare erbjuder gästhamnservice smidig beställning och utkörning av varor från livsmedelsbutik.

Text: Marie Onäng

Annons
Annons - Välkommen till Gävle!Annons - Välkommen till Gävle!
Annons
Annons - Bara godkända varor över gränsenAnnons - Bara godkända varor över gränsen
Annons
Annons - Välkommen till Valdemarsviks gästhamnar!Annons - Välkommen till Valdemarsviks gästhamnar!
Annons
Annons - Glad sjösäker sommar!Annons - Glad sjösäker sommar!